Σχολικός Κανονισμός

Ημ/νία: 18/9/2018

   Αριθμ. Πρωτ.:  36

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΦΑΝΤΟΥ

Τηλέφωνο & Fax : 22410-51031

mail@gymafant.dod.sch.gr                                             

Κ Α Ν Ο Ν Ι Σ Μ Ο Σ  Σ Χ Ο Λ Ε Ι Ο Υ

ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2018-΄19

  • ΚΑΝΕΝΑΣ μαθητής κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων  και για ΚΑΝΕΝΑ ΛΟΓΟ δεν παραμένει εντός των  τάξεων, όταν χτυπήσει το κουδούνι για διάλειμμα. Εξέρχεται μαζί με τον καθηγητή και τον απουσιολόγο, ο οποίος  κλειδώνει την τάξη και εξέρχονται όλοι μαζί στην αυλή του σχολείου.
  • Οι μαθητές που απαιτείται την επόμενη διδακτική ώρα να μεταφέρουν τα βιβλία τους ή άλλου είδους  σχολικά αντικείμενα  για το μάθημα της επόμενης  ώρας (καλλιτεχνικά, Μουσική, Τεχνολογία, Χημεία κλπ), ΠΡΕΠΕΙ να τα έχουν μαζί τους κατά τη διάρκεια των δυο διαλειμμάτων, ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός και η  καθυστέρηση στο μάθημα.
  • ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ η ανάβαση και η παραμονή στις εξωτερικές σκάλες του σχολείου, γιατί τίθεται θέμα ασφάλειας της σωματικής σας ακεραιότητας.
  • ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΝΑ ΑΓΟΡΑΖΟΥΜΕ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΑΝΟΙΓΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΥΛΙΚΕΙΟΥ, παρά μόνο από το εξωτερικό παράθυρο της δυτικής αυλής. Επίσης, δεν αγοράζουμε προϊόντα, όταν έχει χτυπήσει το κουδούνι για μάθημα (ακόμα και για το μάθημα της γυμναστικής).
  • ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ να παραμένουμε κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων στους εσωτερικούς  χώρους του κάτω και του επάνω ορόφου για τη δική σας ασφάλεια.
  • Δεν ανεβαίνουμε στη σκάλα της ανατολικής αυλής, γιατί η εξωτερική πόρτα του πάνω ορόφου είναι κλειστή. Όταν ανεβαίνουμε ή κατεβαίνουμε τις εσωτερικές σκάλες του σχολείου είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Δεν τρέχουμε δεν σπρώχνουμε και δεν φωνάζουμε. Η συμπεριφορά μας πρέπει να  είναι κόσμια.
  • Δεν αφήνουμε τα χρήματά μας μέσα στις τάξεις αλλά τα έχουμε πάντοτε μαζί μας. Το σχολείο δεν ευθύνεται για την κλοπή χρημάτων. Αποκλειστικά υπεύθυνοι είστε εσείς.
  • Τα απουσιολόγια τα φέρνουν πλέον στις τάξεις και τα παίρνουν οι καθηγητές της 1ης και της τελευταίας ώρας.
  • Για το μάθημα της Γυμναστικής η συγκέντρωση γίνεται στη Δυτική αυλή στη μεριά του κυλικείου και μετά την προσέλευση του καθηγητή της φυσικής αγωγής μεταβαίνουμε στα γήπεδα.
  • ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΓΙΑ ΚΑΝΕΝΑ ΛΟΓΟ η επίσκεψη των μαθητών/-τριών στα Γραφεία των Καθηγητών και του Δ/ντή.
  • Τα κινητά τηλέφωνα ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ στο χώρο του σχολείου (πολύ σοβαρό παράπτωμα -αποβολή)
  • Η πρωϊνή προσέλευση στις 8: 10΄ επιβάλλεται. Μη έγκαιρη προσέλευση επισύρει ποινές.
  • ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ το γράψιμο ή οι ζωγραφιές πάνω στα θρανία. Τα θρανία πρέπει να παραμένουν καθαρά τόσο στην επιφάνειά τους όσο και από κάτω (χαρτιά, τροφές, μπουκάλια κλπ.) Φυσικά, δεν ξεχνάμε τα βιβλία μας κάτω από τα θρανία κατά το σχόλασμα.
  • Προσέχουμε τον αύλιο χώρο, τους κήπους με τα φυτά, καθόσον τα φύτεψαν και τα περιποιήθηκαν οι συμμαθητές μας. Δεν καθόμαστε επάνω στα τραπέζια των εξωτερικών χώρων του σχολείου και δεν
  • πατάμε μέσα στα παρτέρια με τα λουλούδια. Κάθε ζημιά που προκαλείται εκτιμάται από το σχολείο και αποζημιώνεται από τους γονείς/κηδεμόνες σας.
  • Δεν μασάμε τσίχλα μέσα στην τάξη. Σε καμία περίπτωση δεν τις πετάμε κάτω (εσωτερικά και εξωτερικά του σχολείου), καθόσον καθαρίζονται πολύ δύσκολα.
  • Δεν παίζουμε παιχνίδια με χαρτιά στο χώρο του σχολείου, γιατί εθιζόμαστε στη χαρτοπαιξία.
  • Σεβόμαστε την τάξη που βρισκόμαστε και τους καθηγητές μας. Δεν παρεμποδίζουμε το μάθημα για κανένα λόγο και δεν τρέχουμε στους διαδρόμους και στην αυλή, γιατί υπάρχει κίνδυνος να χτυπήσουμε.
  • Πρέπει να μεταφέρετε με ευθύνη τα έγγραφα που σας δίνονται από το σχολείο προς τους γονείς σας και να τα επιστρέφετε, όταν αυτό σας ζητείται από τη δ/νση του σχολείου.
  • Αξιοποιήστε το θεσμό των Μαθητικών Κοινοτήτων για την ανάπτυξη της δημοκρατικής συμπεριφοράς σας.
  • Δεν υποτιμούμε ποτέ συμμαθητή μας για τη χώρα προέλευσής του, τη γλώσσα του, το χρώμα του, τη θρησκεία του, το πρόβλημα υγείας του. Αν υποτιμάτε, βρίζετε ή χτυπάτε συμμαθητές σας, είναι πολύ σοβαρό παράπτωμα και το σχολείο εξετάζει πλέον σοβαρά την απομάκρυνσή σας από αυτό.
  • ΚΟΠΑΝΑ από το σχολείο, επίσης, ισοδυναμεί με τη μέγιστη των ποινών. Δεν αποχωρούμε από το σχολικό χώρο εύκολα (όλες οι απουσίες μετράνε), γιατί βάζουμε σε ταλαιπωρία τους γονείς μας, αφού πρέπει να έρθουν να μας παραλάβουν (π.χ. σε περίπτωση πονοκέφαλου, ζαλάδας, κλπ, που ενδέχεται σε λίγο να μας περάσει δεν καλούμε αμέσως τους γονείς). Στα σοβαρά περιστατικά επιλαμβάνεται το σχολείο, μέχρι να προσέλθουν οι γονείς ή οι κηδεμόνες.
  • ΔΕΝ ΠΑΡΕΧΟΝΤΑΙ από το σχολείο σε μαθητές αναλγητικά (Depon, Panadol, ασπιρίνες κ.λ.π). Αν κάποιος μαθητής παίρνει τέτοια σκευάσματα, καλό θα είναι οι γονείς του να τα βάζουν στην τσάντα του.
  • ΣΕ ΤΥΧΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΑΣ: α) σε ώρα μαθήματος να απευθύνεστε στον διδάσκοντα καθηγητή, β) σε ώρα διαλείμματος στους εφημερεύοντες καθηγητές και γ) για οποιοδήποτε άλλο ζήτημα στον υπεύθυνο καθηγητή του τμήματός σας.

Σας ευχόμαστε καλή και ευλογημένη σχολική χρονιά!

ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΤΩΝ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ

Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ

 ΘΩΜΑΣ Ε.ΣΟΛΔΑΤΟΣ

(ΠΕ01)

Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας
του Σχολείου
(Νόμος 682/1977, ΑΡ.11 ΠΑΡ.1,2)

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
ΕΙΣΑΓΩΓΗ
ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
– Λειτουργία
ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ
– Εγγραφές, Κηδεμονία
– Προσέλευση, Αργοπορίες
– Παραμονή στο σχολικό χώρο
– Διάλειμμα
– Άδειες εξόδου
– Αποχώρηση
ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ
– Εμφάνιση
– Κάπνισμα
– Κινητά και άλλα ηλεκτρονικά μέσα
– Φθορά σχολικής περιουσίας
– Περίπατοι, εκπαιδευτικά προγράμματα
– Έντυπα, διαφημίσεις
– Καθαριότητα
– Συμπεριφορά στο εργαστήριο φυσικών επιστημών
– Συμπεριφορά στο εργαστήριο Η/Υ
– Συμπεριφορά στις εκδρομές ή επισκέψεις
– Καταλήψεις
– Εξωδιδακτικές δραστηριότητες και σχολική ζωή
– Γενική συμπεριφορά
– Κυλικείο
– Εξωσχολικοί
ΦΟΙΤΗΣΗ
– Τακτική φοίτηση
– Βιβλία
– Αξιολόγηση μαθητών
– Γραπτές δοκιμασίες (Ωριαίες ή ολιγόλεπτες)
– Διαγωγή
– Απουσίες
– Καθήκοντα απουσιολόγων
– Μαθητικά συμβούλια
ΠΕΙΘΑΡΧΙΑ ? ΠΟΙΝΕΣ
ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
– Γενική συμπεριφορά
ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ
– Εφημερία καθηγητών
– Υπεύθυνος εργαστηρίου
– Υπεύθυνος εκδηλώσεων
Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ
ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ? ΚΗΔΕΜΟΝΕΣ
Η ΣΧΟΛΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ

Εισαγωγή
Το σχολείο είναι ένας ζωντανός οργανισμός, μια μικρογραφία της κοινωνίας. Άρα έχει όλα τα χαρακτηριστικά μιας οργανωμένης ομάδας. Ως τέτοια οφείλει να διαπαιδαγωγεί τους μαθητές με βάση το δημοκρατικό διάλογο και τους κανόνες του. Οφείλει να προετοιμάζει τα παιδιά για τη ζωή δια μέσου της μάθησης και της αγωγής. Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιεί κανόνες οι οποίοι αποβλέπουν στη διαμόρφωση ενός παιδαγωγικού και διδακτικού κλίματος το οποίο θα εξασφαλίζει τη συνεργασία των μελών της Σχολικής Κοινότητας, με αμοιβαίο σεβασμό, με ανοχή και αναγνώριση. Στο πλαίσιο αυτό ο όρος «σχολική πειθαρχία» αποκτά δημοκρατικό περιεχόμενο και αναδεικνύεται σε βασικό ποιοτικό στοιχείο του σύγχρονου δημοκρατικού σχολείου. Με βάση αυτό το σκεπτικό ο παρακάτω εσωτερικός κανονισμός που προβλέπεται από το νόμο (Ν 682/1977, ΑΡ.11 ΠΑΡ.1,2) είναι το καταστάλαγμα της συνεργασίας της Διεύθυνσης του Σχολείου, του Συλλόγου Διδασκόντων, των μαθητών και του Συλλόγου Γονέων και κηδεμόνων.

Φιλοσοφία του Σχολείου
Το πρόβλημα της πειθαρχίας που υπάρχει στο σχολείο, στο βαθμό που υπάρχει, δεν μπορεί να το δει κανείς ανεξάρτητα από τη δομή της σύγχρονης οικογένειας και τα προβλήματα της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας. Γι’ αυτό είναι απαραίτητη η συνεργασία γονέων, καθηγητών και μαθητών ώστε ο μαθητής να νιώθει το σχολείο ως προέκταση του σπιτιού του, ως χώρο ολοκλήρωσης της προσωπικότητάς του και όχι ως χώρο αναγκαστικής παραμονής.

Αποστολή-Όραμα Σχολείου
Στο σχολείο το παιδί θα μάθει να διακρίνει τις ώρες εργασίας από τις ώρες ψυχαγωγίας, θα μάθει να αξιολογεί, να κρίνει, να αναζητά εναλλακτικές λύσεις, να δραστηριοποιείται ατομικά και ομαδικά μέσα στην οργανωμένη σχολική ζωή, όπου υπάρχουν δικαιώματα αλλά και υποχρεώσεις.

Σύντομο Ιστορικό του Σχολείου
Το Γυμνάσιο Αφάντου ιδρύθηκε το 1978 και στεγαζόταν στο σημερινό 3ο Δημοτικό Σχολείο Αφάντου. Το σχολικό έτος 1984 – 1985 μεταφέρθηκε σε νέο κτίριο στο οποίο στεγάζεται σήμερα το Γενικό Λύκειο Αφάντου και από το σχολικό έτος 2004 – 2005 στεγάζεται σε ένα σύγχρονο βιοκλιματικό κτίριο, η ανέγερσή του οποίου ξεκίνησε το 2001 και τελείωσε το 2003.
Τα μαθήματα ξεκίνησαν στο κτίριο αυτό από το σχολικό έτος 2004 ? 2005. Διαθέτει συνολικά 13 αίθουσες διδασκαλίας, εργαστήριο Πληροφορικής, εργαστήριο Φυσικής-Χημείας, δανειστική βιβλιοθήκη, κλειστό γυμναστήριο καθώς και μία αίθουσα πολλαπλών χρήσεων όπου έχουμε τη θεατρική μας σκηνή.
Από το έτος 2012-2013 στο Γυμνάσιο Αφάντου λειτουργεί η Ανώτατη Παιδαγωγική Σχολή της ΑΣΠΑΙΤΕ ως παράρτημα για το Νότιο Αιγαίο.

ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
Λειτουργία
Το Γυμνάσιο Αφάντου είναι Δημόσιο Σχολείο Μέσης Εκπαίδευσης. Αρχίζει τη λειτουργία του στις 08:10 π.μ. με σύνταξη και προσευχή και συμπληρώνει τις 7 διδακτικές ώρες λειτουργίας του στις 13:45 μ.μ.

ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ
Εγγραφές
Η φοίτηση είναι υποχρεωτική στο Δημοτικό και στο Γυμνάσιο, εφόσον ο μαθητής δεν έχει υπερβεί το 16ο έτος της ηλικίας του. Κατά συνέπεια η έγγραφή των μαθητών στις παραπάνω βαθμίδες είναι υποχρεωτική. Υπεύθυνος γι? αυτήν είναι εκείνος που έχει την επιμέλεια του ανήλικου. Ενδεχόμενη παράλειψη της εγγραφής προς φοίτηση τιμωρείται σύμφωνα με το άρθρο 458 του ποινικού κώδικα.
Μαθητής που υποχρεώνεται να επαναλάβει δύο φορές τα μαθήματα της ίδιας τάξης ύστερα από αποτυχία στις εξετάσεις δεν μπορεί να εγγραφεί για τρίτη φορά στο ίδιο σχολείο, εφ? όσον λειτουργεί στην ίδια πόλη και άλλο σχολείο του ίδιου τύπου, παρά μόνο μετά από απόφαση του συλλόγου διδασκόντων.
Μαθητές που απορρίπτονται κατά τις απολυτήριες εξετάσεις του Γυμνασίου, μπορούν με αίτησή τους να επανεγγραφούν για επανάληψη κανονικής φοίτησης στην Τρίτη ( Γ΄) τάξη, επαναλαμβάνοντας τις εξετάσεις σε όλα τα μαθήματα και όχι μόνο σε αυτά που υστέρησαν στις προηγούμενες απολυτήριες εξετάσεις.
Τελειόφοιτοι της Γ΄ τάξης Γυμνασίου (εγκύκλιος Γ2/3404/29-10-1984 του ΥΠ.Ε.Π.Θ.), που δεν πήραν απολυτήριο λόγω απόρριψής τους σε ένα ή περισσότερα μαθήματα, μπορούν να παρακολουθήσουν ως ακροατές στο σχολείο προέλευσής τους ή σε άλλο σχολείο, που ορίζει ο οικείος προϊστάμενος Διεύθυνσης ή Γραφείου και μόνο τα μαθήματα στα οποία έχουν απορριφθεί και οφείλουν να εξεταστούν προκειμένου να αποκτήσουν τον απολυτήριο τίτλο τους.
Μετά την έκδοση των αποτελεσμάτων των Γυμνασίων ο διευθυντής κάθε Γυμνασίου καλεί με οποιονδήποτε πρόσφορο τρόπο τους κηδεμόνες των απολυομένων μαθητών να δηλώσουν μέχρι το τέλος Ιουνίου το αργότερο σε ποιο τύπο σχολείου επιθυμούν να συνεχίσει τη φοίτηση το παιδί τους ή αν δεν επιθυμούν τη συνέχιση των σπουδών του.
Στη συνέχεια οι τίτλοι απολύσεως παραδίδονται στα χέρια των ενδιαφερομένων μετά από την σχετική σημείωση και υπογραφή τους στα οικεία υπηρεσιακά έντυπα και βιβλία σε όλες τις περιπτώσεις εκτός από την περίπτωση που θα δηλώσουν ότι ο απόφοιτος τον οποίον κηδεμονεύουν θα φοιτήσει σε Γενικό Λύκειο της ημεδαπής του εσωτερικού. Μόνο σε αυτή την περίπτωση ο τίτλος απολύσεως δεν παραδίδεται στον ενδιαφερόμενο, αλλά διαβιβάζεται υπηρεσιακά και επί αποδείξει στο οικείο Γενικό Λύκειο, το οποίο ορίζεται σύμφωνα με τις κείμενες σχετικές διατάξεις των άρθρων 8 και 12 του Π.Δ. 104/79. Όπου απαιτείται επαλήθευση της μόνιμης κατοικίας των μαθητών προσκομίζονται από τους ενδιαφερομένους επαρκή αντικειμενικά στοιχεία ( απόδειξη λογαριασμού ΟΤΕ, ΔΕΗ, Ύδρευσης κλπ).

Κηδεμονία
Μετά την πρώτη εγγραφή του μαθητή στο Γυμνάσιο ή Λύκειο, δεν απαιτείται κατά τα επόμενα χρόνια άλλη εγγραφή ούτε ανανέωση εγγραφής, εκτός από την υποχρέωση που έχει ο κηδεμόνας να προσέρχεται κάθε σχολικό έτος στο σχολείο, πριν από την ώρα των μαθημάτων και να δηλώνει ότι ασκεί την κηδεμονία του μαθητή, υπογράφοντας στο ατομικό δελτίο.
Πρέπει ακόμα να ανακοινωθεί στους γονείς και κηδεμόνες πως δήλωση της κηδεμονίας μπορούν να κάνουν αμέσως μετά την έκδοση των αποτελεσμάτων του Ιουνίου ή κατά τις εργάσιμες μέρες των θερινών διακοπών που δέχεται το σχολείο ή στο χρονικό διάστημα από 1-20 Σεπτεμβρίου.

ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ
Προσέλευση-Αργοπορίες
Η έγκαιρη προσέλευση των μαθητών στο σχολείο και η τήρηση του χρόνου έναρξης της σχολικής εργασίας δείχνουν ότι όλοι αναγνωρίζουν το σημαντικό ρόλο του σχολείου και το σεβασμό που πρέπει να επιδεικνύεται.
Κατά τη διάρκεια της πρωινής προσέλευσης οι μαθητές δεν επιτρέπεται να μένουν συγκεντρωμένοι έξω από την είσοδο του σχολείου. Πέραν του χρόνου προσέλευσης δε θα επιτρέπεται η είσοδός τους στο σχολείο, παρά μόνο με την παρουσία του γονέα τους για τη δικαιολόγηση της καθυστέρησης.
Απαγορεύεται να αφήνουν τα ποδήλατα στην είσοδο του σχολείου εξ αιτίας κινδύνων που μπορεί να προκύψουν κατά τη διάρκεια εκκένωσης του σχολείου. Επίσης δεν επιτρέπεται η προσέλευση μαθητών στο σχολείο με μηχανάκια.
Κατά τη διάρκεια της πρωινής προσέλευσης και για λόγους ασφάλειας, οι μαθητές παραμένουν στο προαύλιο του σχολείου, εκτός των ημερών με δυσμενείς καιρικές συνθήκες που μπορούν να εισέρχονται στο εσωτερικό του σχολείου, μόνον όμως κατόπιν άδειας από τη Διεύθυνση.
Μαθητές οι οποίοι βρίσκονται εντός της αίθουσας κατά τη διάρκεια της πρωινής συγκέντρωσης, οδηγούνται από τον εφημερεύοντα καθηγητή στο Διευθυντή και ελέγχονται πειθαρχικά.
Οι μαθητές προσέρχονται έγκαιρα στο χώρο του σχολείου(10′ πριν χτυπήσει το κουδούνι), παραβρίσκονται στην πρωινή συγκέντρωση και προσευχή και συντάσσονται με ησυχία και τάξη.
Οι μαθητές που δεν συμμετέχουν στην πρωινή προσευχή αλλόθρησκοι-ετερόδοξοι (δικαίωμα που κατοχυρώνεται από το Σύνταγμα) οφείλουν να σέβονται με τη στάση τους την ενεργή συμμετοχή των συμμαθητών τους.
Η είσοδος στην τάξη γίνεται αμέσως μετά την πρωινή συγκέντρωση ή μετά το τέλος του διαλείμματος. Μετά την είσοδο του διδάσκοντος στην αίθουσα δεν επιτρέπεται η είσοδος των μαθητών. Μαθητής γίνεται δεκτός μόνο αν συνοδεύεται από τον κηδεμόνα του ή σε αιτιολογημένες περιπτώσεις (σημείωμα κηδεμόνα για επίσκεψη σε γιατρό) και πάντα με τη σύμφωνη γνώμη του Διευθυντή. Ο κηδεμόνας οφείλει να ενημερώσει παράλληλα τηλεφωνικά το σχολείο για να ελεγχθεί το γνήσιο του σημειώματος.
Μετά την πρωινή συγκέντρωση οι πόρτες του προαυλίου κλείνουν, και η έξοδος των μαθητών απαγορεύεται αυστηρά.
Μαθητής που κατά την διάρκεια του μήνα έχει έρθει πάνω από 3 φορές με καθυστέρηση πέραν της πρωϊνής σύνταξης (κατά την 1η ώρα) ελέγχεται πειθαρχικά.
Παραμονή στο σχολικό χώρο
Οποιοσδήποτε δεν ανήκει στη σχολική κοινότητα του Γυμνασίου δεν έχει δικαίωμα εισόδου και παραμονής στο χώρο του σχολείου. Οι επισκέπτες (γονείς, προμηθευτές κτλ) πρέπει να απευθύνονται αποκλειστικά στον διευθυντή ή στον εφημερεύοντα καθηγητή.
Δεν επιτρέπεται η παραμονή των μαθητών στο χώρο του γραφείου των καθηγητών και της Διεύθυνσης χωρίς πρόσκληση των ίδιων των καθηγητών ή του διευθυντή. Εξαιρείται η περίπτωση έκτακτου γεγονότος (τραυματισμός, ασθένεια κλπ).
Kατά τη διάρκεια των μαθημάτων και των διαλειμμάτων δεν επιτρέπεται οι μαθητές να απομακρύνονται από τους χώρους του σχολείου, χωρίς την άδεια του Διευθυντή. Οι μαθητές παραμένουν στο χώρο του σχολείου μέχρι την λήξη των μαθημάτων.

Διάλειμμα
Με το πέρας της διδακτικής ώρας οι εκπαιδευτικοί βγάζουν όλους τους μαθητές και αποχωρούν τελευταίοι από την αίθουσα. Οι μαθητές κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων δεν παραμένουν στις αίθουσες ή στους διαδρόμους αλλά κατεβαίνουν στο προαύλιο και οφείλουν να υπακούουν στις οδηγίες των εφημερευόντων καθηγητών. Παραμένουν εντός κτιρίου μόνο σε περιπτώσεις άσχημων καιρικών συνθηκών. Με τη λήξη του διαλείμματος οι μαθητές εισέρχονται έγκαιρα και πολιτισμένα στην αίθουσα και δεν παραμένουν στους διαδρόμους προκαλώντας θόρυβο με διάφορους τρόπους. Με τον τρόπο αυτό αποφεύγονται ατυχήματα και εξασφαλίζεται η ομαλή λειτουργία του Σχολείου. Απαγορεύεται κατά την ώρα των διαλειμμάτων η έξοδος των μαθητών από το χώρο του σχολείου, καθώς και η παραμονή τους σε διάφορους χώρους (γήπεδο μπάσκετ κλπ). Κατά τη διάρκεια του διαλείμματος ο εφημερεύων καθηγητής (μπροστινή αυλή) δεν επιτρέπει την είσοδο και παραμονή στο χώρο του σχολείου οποιουδήποτε δεν ανήκει στη σχολική κοινότητα. Παρόλα αυτά, αν κάποιος επιθυμεί να επικοινωνήσει με μαθητή του σχολείου, οφείλει να απευθυνθεί στη Διεύθυνση και ο μαθητής θα ειδοποιηθεί μετά από εντολή του διευθυντή.

Άδειες εξόδου
Από το σχολείο
Η έξοδος μαθητών από το σχολικό χώρο κατά τη διάρκεια των μαθημάτων και των διαλειμμάτων χωρίς άδεια απαγορεύεται και αποτελεί πειθαρχικό παράπτωμα. Κατά τη διάρκεια λειτουργίας του σχολείου οι πόρτες του προαυλίου παραμένουν κλειστές(2368/Γ2/9-1-07 εγκύκλιος του ΥΠΕΠΘ).
Άδειες εξόδου πριν το τέλος των μαθημάτων δίνονται μόνο συνοδεία κηδεμόνα και έπειτα από συνεννόηση του κηδεμόνα με τη Διεύθυνση. Αν υπάρχει κάποιο σοβαρό πρόβλημα (υγείας ή άλλο) το παιδί μπορεί να φύγει από το σχολείο συνοδευμένο από εκπαιδευτικό του σχολείου, μόνο έπειτα από σχετική σαφή εντολή του κηδεμόνα προς τη Διεύθυνση. Ωστόσο, ο κηδεμόνας υποχρεούται να προσέλθει τις επόμενες μέρες στο σχολείο για τη δικαιολόγηση των απουσιών.

Από την τάξη
Η έξοδος από την τάξη κατά τη διάρκεια του μαθήματος επιτρέπεται μόνο για πολύ σοβαρό λόγο και μόνο κατόπιν άδειας του καθηγητή. Η έξοδος από την τάξη για σχολικές δραστηριότητες επιτρέπεται σε περίπτωση που υπάρχει δικαιολογητικό σημείωμα υπογεγραμμένο από τη Διεύθυνση ή τον υπεύθυνο καθηγητή. Ο μαθητής θα πρέπει να ζητήσει την άδεια από το διδάσκοντα πριν την έναρξη του μαθήματος.
Κατά την ώρα του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής οι μαθητές που για οποιονδήποτε λόγο δεν παίρνουν μέρος στο μάθημα παραμένουν στο χώρο του μαθήματος.

Αποχώρηση
Κανένας μαθητής δεν έχει το δικαίωμα να αποχωρήσει από το Σχολείο πριν τη λήξη του προγράμματος. Σε περίπτωση που πρέπει να αποχωρήσει μαθητής για λόγους υγείας πρέπει οπωσδήποτε να πάρει άδεια από το Διευθυντή, ο οποίος θα έχει έρθει ήδη σε τηλεφωνική επαφή με το γονέα. Σε άλλη περίπτωση (π.χ. προσωπικοί ή οικογενειακοί λόγοι) είναι υποχρεωμένος ο κηδεμόνας να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τη Διεύθυνση του Σχολείου προκειμένου να δοθεί η σχετική άδεια.
Με το τέλος των μαθημάτων το σχολείο κλείνει οι μαθητές αποχωρούν και απαγορεύεται να παραμένουν στο χώρο του.
Οι μαθητές εκτός Αφάντου που μετακινούνται με λεωφορείο του Δήμου παραμένουν στο χώρο του σχολείου με την επίβλεψη του εφημερεύοντα εκπαιδευτικού (μπροστινή αυλή) μέχρις ότου αποχωρήσουν.

Εμφάνιση
Σχετικό με την αμφίεση των μαθητών στο χώρο του σχολείου είναι το άρθρο 6 παρ. 5 του κανονισμού λειτουργίας μαθητικών κοινοτήτων: Η αμφίεση μέσα στο σχολείο ανήκει στην προσωπική ευθύνη των ίδιων των μαθητριών και μαθητών. Η μαθητική κοινότητα έχει το δικαίωμα να επεμβαίνει, όταν παρατηρούνται ακρότητες ή εκκεντρισμοί και να συστήνει συμμόρφωση σε ότι θεωρείται αντικειμενικά ευπρεπές και είναι πλατιάς κοινωνικής αποδοχής. Τα οποιαδήποτε προβλήματα όμως σχετικά με την εμφάνιση των μαθητριών ή των μαθητών αντιμετωπίζονται με πνεύμα διαλόγου, καλής θέλησης και με συνεννόηση των μαθητικών κοινοτήτων με τη διεύθυνση του σχολείου, το σύλλογο των καθηγητών και το σύλλογο γονέων και κηδεμόνων. Αν ανάλογο θέμα παραπεμφθεί για συζήτηση και απόφαση στο σύλλογο των καθηγητών, όπου ανήκει και η όποια τελική απόφαση, στη συζήτηση του συλλόγου καθηγητών παραβρίσκονται, με δικαίωμα λόγου, ο πρόεδρος της μαθητικής κοινότητας, στην οποία ανήκει η μαθήτρια ή ο μαθητής που κρίνεται, καθώς και το τριμελές προεδρείο του μαθητικού συμβουλίου του σχολείου.

Κάπνισμα
Σύμφωνα με την 76077/29-7-02 ΦΕΚ 1001 Τ.Β. εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΑΥΣΤΗΡΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ. Οι καπνίζοντες εντός σχολικού χώρου δηλώνουν με αυτή τη συμπεριφορά ότι δε σέβονται τους κανόνες και η παράβαση αυτή συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα. Επίσης το κάπνισμα απαγορεύεται και σε οποιαδήποτε εκδρομή είτε ημερήσια, είτε πολυήμερη.

Κινητά και άλλα ηλεκτρονικά μέσα
Δεν επιτρέπεται η κατοχή και χρήση κινητών στο σχολείο (Γ2/132328/7-12-06 απόφαση ΥΠΕΠΘ). Δεν επιτρέπεται η χρήση κινητών και άλλων ηλεκτρονικών μέσων (π.χ. MP3 player) κατά τις ώρες διδασκαλίας.
Η ανεξέλεγκτη χρήση από μαθητές μπορεί να προκαλέσει απρόβλεπτες και ανεπιθύμητες συνέπειες. Η ανάγκη για επικοινωνία με τους γονείς καλύπτεται επαρκώς από τα τηλέφωνα που διαθέτει το σχολείο. Σε περίπτωση που γίνει αντιληπτή χρήση κινητού το κινητό θα παραδίδεται στη Διεύθυνση και θα παραλαμβάνεται μόνο από τον κηδεμόνα. Απαγορεύεται επίσης και η φωτογράφιση, ηχογράφηση, βιντεοσκόπηση με οποιοδήποτε μέσο σε όλους τους χώρους του σχολείου καθ’ όλη τη διάρκεια του σχολικού προγράμματος χωρίς την άδεια της Διεύθυνσης. Η χρήση κινητών ή άλλων μέσων καταγραφής συνιστά σοβαρό πειθαρχικό παράπτωμα, ιδίως όταν προσβάλλει άλλους μαθητές ή καθηγητές ή και οποιοδήποτε μέλος της σχολικής κοινότητας ή δυσφημεί με οποιονδήποτε τρόπο το σχολείο και επισύρει αυστηρές κυρώσεις (έως και αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος). Ειδικότερα για περιπτώσεις παραπτωμάτων που εμπίπτουν σε παράβαση ποινικού δικαίου σε ό,τι αφορά τη χρήση του διαδικτύου ακολουθούνται οι προβλεπόμενες από το νόμο διαδικασίες.
Σημείωση: Κινητό επιτρέπεται μόνο σε μαθητές που έχουν κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας (σάκχαρο κλπ).

Φθορά σχολικής περιουσίας
Οι μαθητές έχουν χρέος να μην καταστρέφουν την υλικοτεχνική υποδομή (πόρτες, παράθυρα, πίνακες, θρανία, καρέκλες, κουρτίνες κλπ) και να τα διατηρούν καθαρά με δική τους ευθύνη. Η φθορά σχολικής περιουσίας είτε σκόπιμα είτε από αμέλεια υποβαθμίζει το σχολικό περιβάλλον.
Οι φθορές και οι βανδαλισμοί στη σχολική περιουσία εκτός από χρέωση τυχόν ζημιών αντιμετωπίζονται και ως σοβαρό πειθαρχικό παράπτωμα.
Σχετικό και το άρθρο 6 παρ. 7 του κανονισμού λειτουργίας μαθητικών κοινοτήτων: Οι μαθητικές κοινότητες και τα μέλη τους αναλαμβάνουν να περιφρουρήσουν το δικαίωμα των μαθητών να ζουν τη σχολική ζωή τους σε χώρους που θα πληρούν τις προϋποθέσεις για μάθηση, να περιφρουρήσουν την περιουσία του ελληνικού λαού. Σκόπιμη φθορά της σχολικής περιουσίας με πράξεις ή παραλείψεις αποτελεί ουσιαστικά αντικοινωνική συμπεριφορά αφού η δαπάνη για αγορά, επιδιόρθωση ή αντικατάσταση προέρχεται από τους φόρους που πληρώνει ο εργαζόμενος ελληνικός λαός. Οι μαθητικές κοινότητες σ΄ αυτό το θέμα συνεργάζονται και υποβοηθούν τη διεύθυνση του σχολείου, που βέβαια έχει την ευθύνη για την προστασία των μέσων διδασκαλίας καθώς και για την καθαριότητα του διδακτηρίου και των υπολοίπων σχολικών χώρων. Οι μαθητικές κοινότητες επίσης μπορούν και πρέπει να επεμβαίνουν και ελέγχουν τα μέλη τους, ώστε να αποφεύγεται η αναγραφή στα θρανία, στις καρέκλες, στους τοίχους των αιθουσών διδασκαλίας, των διαδρόμων και των κοινόχρηστων χώρων συνθημάτων, σχημάτων, συμβόλων, άσεμνων λέξεων ή φράσεων κλπ που και αντιαισθητικά είναι αλλά και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια υποβαθμίζουν.
Οι μαθητές οφείλουν να φροντίζουν για τη διατήρηση της καθαριότητας της αίθουσας στην οποία στεγάζεται το τμήμα τους. Φθορές που παρατηρούνται στην αίθουσα και δεν είναι ευθύνη των μαθητών του Τμήματος δηλώνονται στον καθηγητή της 1ης ώρας από τους επιμελητές στην αρχή του ωρολογίου προγράμματος και ο καθηγητής υποχρεούται να το αναφέρει στη Διεύθυνση. Μαθητής, ο οποίος προκαλεί εσκεμμένη φθορά:
1. Τιμωρείται με απόφαση του διευθυντή ή του συλλόγου διδασκόντων.
2. Ενημερώνεται ο κηδεμόνας του από τη διεύθυνση και
3. Υποχρεούται σε αποκατάσταση της φθοράς.
Σε περίπτωση που δε βρεθεί ο υπεύθυνος της φθοράς, υποχρεούται το 5μελές να αποκαταστήσει τη ζημιά με έξοδα όλων των μαθητών του Τμήματος.

Περίπατοι, εκπαιδευτικά προγράμματα
Οι σχολικοί περίπατοι, οι εκπαιδευτικές επισκέψεις, οι εκδρομές, τα εκπαιδευτικά προγράμματα σε μουσεία και πολιτιστικά κέντρα και οι διάφορες εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια λειτουργίας του σχολείου αλλά και μακριά από το χώρο του σχολείου αποτελούν μέρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας και επομένως η συμμετοχή των μαθητών είναι υποχρεωτική. Ωστόσο για τη συμμετοχή τους είναι απαραίτητη σχετική άδεια του κηδεμόνα η οποία δίνεται με την υπογραφή από μέρους του σχετικής υπεύθυνης δήλωσης παρουσία του Διευθυντή . Εφ’ όσον ο γονέας δεν δώσει άδεια τότε την ημέρα της εκδήλωσης ο μαθητής παραμένει σπίτι του.

Έντυπα, διαφημίσεις
Απαγορεύεται η κυκλοφορία εντύπων στο χώρο του Σχολείου εκτός των εγκεκριμένων από το ΥΠΔΒΜΘ, όπως και η εμπορία και διαφήμιση οποιουδήποτε προϊόντος. Για την ανάρτηση αφισών ή άλλου υλικού στους χώρους του σχολείου οι μαθητές πρέπει να απευθύνονται στο Σύλλογο των καθηγητών και στον διευθυντή.

Ασφάλεια
Για την ασφάλεια στους χώρους του σχολείου οι μαθητές δεν πρέπει να κάθονται σε κουπαστές από τις σκάλες , στα περβάζια των παραθύρων ή στις σκάλες, γιατί υπάρχει η πιθανότητα να ζαλιστούν ή να σπρωχθούν και να πέσουν. Επίσης δεν επιτρέπεται να παίζουν μπάλα ή να χρησιμοποιούν αθλητικά όργανα και συσκευές χωρίς την επιτήρηση του γυμναστή τους. Επίσης δεν επιτρέπεται να παραμένουν μόνοι τους στα εργαστήρια ή να θέτουν σε κίνηση ή να χρησιμοποιούν μηχανήματα και συσκευές στα εργαστήρια χωρίς την έγκριση και επιτήρηση των καθηγητών τους. Κατά τη διάρκεια λειτουργίας του σχολείου οι θύρες εισόδου ? εξόδου παραμένουν κλειστές. Με αυτόν τον τρόπο διαφυλάσσεται η ασφάλεια των μαθητών καθώς αποτρέπεται η είσοδος ατόμων που ουδεμία σχέση έχουν με τη λειτουργία του σχολείου. Οι μαθητές που για κάποιον λόγο χρειάζεται να φύγουν από το σχολείο θα παίρνουν άδεια από τη Διεύθυνση του σχολείου, η οποία θα έχει ήδη έρθει σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον κηδεμόνα τους.

Καθαριότητα
Οι μαθητές οφείλουν να διατηρούν καθαρούς τους χώρους του σχολείου, για λόγους υγιεινής, καλαισθησίας και προστασίας του περιβάλλοντος.
Ρίχνουν οτιδήποτε άχρηστο στους κάλαθους των αχρήστων και όχι στην αυλή του σχολείου. Διατηρούν την καθαριότητα μέσα και έξω από το κτίριο και ρίχνουν τα απορρίμματα στους ειδικούς κάδους και τα καλάθια που βρίσκονται στο κτίριο και στο προαύλιο. Μέσα στο κτίριο, δηλαδή αίθουσες διδασκαλίας και εργαστήρια, δεν επιτρέπεται σε όλους να τρώνε και να πίνουν καφέδες και αναψυκτικά καθώς επίσης να μασούν και να κολλούν τσίχλες κάτω από θρανία ή στο πάτωμα.

Κυλικείο
Το κυλικείο χρησιμοποιείται από τους μαθητές μόνο κατά τα διαλείμματα ή σε περίπτωση απουσίας κάποιου καθηγητή και δεν είναι δυνατή η αναπλήρωσή του. Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται στους μαθητές να βρίσκονται στο κυλικείο σε ώρα μαθήματος. Παραμένει δε, κλειστό κατά τη διάρκεια των διδακτικών ωρών.
Οι μαθητές οφείλουν να συμπεριφέρονται κόσμια στον χώρο του κυλικείου, να μη φωνασκούν και να μη ρυπαίνουν τους χώρους, αλλά να χρησιμοποιούν τους κάδους απορριμμάτων.
Οι μεγαλύτεροι μαθητές οφείλουν να σέβονται τη σειρά και ιδιαίτερα τους μικρότερους σε ηλικία μαθητές του Γυμνασίου. Οι μαθητές μπορούν να φέρουν φαγώσιμα από το σπίτι τους, σε καμία περίπτωση όμως δεν επιτρέπονται οι παραγγελίες από άλλα καταστήματα εστίασης.

Εξωσχολικοί
“Εξωσχολικοί” χαρακτηρίζονται όλοι όσοι εισέρχονται στο χώρο του σχολείου χωρίς να έχουν ουσιαστική εργασία (και χωρίς την άδεια της Διεύθυνσης) και που παρενοχλούν τη διεξαγωγή των εργασιών της σχολικής μονάδας. Όποιος έχει λόγους να εισέλθει στο χώρο του σχολείου μπορεί να απευθύνεται στη Διεύθυνση του σχολείου για σχετική άδεια. Συνομιλία μαθητών/μαθητριών με εξωσχολικούς εντός του χώρου του σχολείου αποτελεί πειθαρχικό παράπτωμα. Όταν γίνει αντιληπτός εξωσχολικός παράγοντας ειδοποιείται άμεσα το οικείο αστυνομικό τμήμα.

Συμπεριφορά στο εργαστήριο φυσικών επιστημών
Για την απρόσκοπτη και ασφαλή λειτουργία των Εργαστηρίων Φυσικής, Χημείας Βιολογίας και Τεχνολογίας οι μαθητές οφείλουν:
? να προσέρχονται έγκαιρα στο Εργαστήριο
? να μη συνδέουν τα κυκλώματα με τις πηγές του ηλεκτρικού ρεύματος χωρίς προηγούμενο έλεγχο από τον υπεύθυνο διδάσκοντα
? να χειρίζονται με προσοχή τα όργανα και τις συσκευές του εργαστηρίου και να απευθύνονται στον υπεύθυνο διδάσκοντα για κάθε δυσλειτουργία τους
? να χρησιμοποιούν τα υλικά (χημικές ενώσεις, διαλύματα κ.ά.) σύμφωνα με τις υποδείξεις του υπεύθυνου και να μην πειραματίζονται κατά βούληση
? να αποφεύγουν κάθε ενέργεια που πιθανόν να θέσει σε κίνδυνο την προσωπική τους ασφάλεια ή την ασφάλεια του Εργαστηρίου

Συμπεριφορά στο Εργαστήριο Η/Υ
Οι μαθητές που εργάζονται στο Εργαστήριο Η/Υ οφείλουν:
? να προσέρχονται έγκαιρα στο Εργαστήριο
? να καταλαμβάνουν την καθορισμένη από τον υπεύθυνο διδάσκοντα θέση
? να μη θέτουν σε λειτουργία τους Η/Υ με δική τους πρωτοβουλία
? να μη χρησιμοποιούν δικά τους μέσα αποθήκευσης με προγράμματα ή αρχεία
? να μην επεμβαίνουν στη σύνδεση του ηλεκτρονικού και ηλεκτρολογικού εξοπλισμού
? να σέβονται το χώρο του Εργαστηρίου και την ασφάλεια του εξοπλισμού και να μην φέρνουν φαγητό και ποτά ή κάθε είδους υγρά

Συμπεριφορά στις εκδρομές ή επισκέψεις
Οι μαθητές οφείλουν, αντιλαμβανόμενοι την αξία και τους σκοπούς των εκδρομών ή εκπαιδευτικών επισκέψεων, να συμπεριφέρονται σ’ αυτές με τρόπο που να τιμά τους ίδιους και να περιφρουρεί το κύρος και το ήθος του σχολείου τους.. Ειδικότερα οφείλουν:
? να ακολουθούν το πρόγραμμα της εκδρομής και να μην απομακρύνονται από την υπόλοιπη ομάδα
? να παρακολουθούν με ενδιαφέρον τις ξεναγήσεις
? να συμπεριφέρονται με ευπρέπεια και ήθος σε όλους τους δημόσιους χώρους (μουσεία, ιστορικούς χώρους, ξενοδοχεία κ.τ.λ.)
? να μην κάνουν χρήση αλκοόλ
? να ενημερώνουν για κάθε πρόβλημα που υποπίπτει στην αντίληψή τους τους συνοδούς καθηγητές.

Καταλήψεις
Σε περίπτωση μη λειτουργίας του σχολείου λόγω κατάληψης παρατείνεται η διδασκαλία των μαθημάτων για όσες ημέρες διήρκεσε η κατάληψη. Σε περίπτωση που χάθηκαν διδακτικές ώρες, η αναπλήρωση μπορεί να εξασφαλιστεί σταδιακά με τους παρακάτω τρόπους:
α) περικοπή περιπάτων και εκδρομών
β) περιορισμό των εργάσιμων ημερών των πολυήμερων εκδρομών
γ) προσθήκη διδακτικών ωρών μετά την ολοκλήρωση του ημερήσιου προγράμματος, όπου ο σύλλογος κρίνει εφικτό ότι μπορεί να γίνει
δ) αξιοποίηση των σχολικών εορτών (πραγματοποιούνται και οι εορτές και τα μαθήματα) ε) αξιοποίηση Σαββάτων
στ) εφόσον η ύλη δε μπορεί να καλυφθεί με τους παραπάνω τρόπους και απαιτηθεί παράταση του διδακτικού έτους, αυτό θα υλοποιηθεί με απόφαση του ΥΠΕΠΘ, βάσει των διατάξεων που ισχύουν, μετά από τεκμηριωμένη εισήγηση των Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης, σε συνεργασία με τον προϊστάμενο Επιστημονικής και Παιδαγωγικής καθοδήγησης.

Εξωδιδακτικές δραστηριότητες και σχολική ζωή
Το σχολείο θεωρεί την συμμετοχή των μαθητών στις σχολικές δραστηριότητες (παρελάσεις, σχολικοί εορτασμοί, περίπατοι, εκδρομές) υποχρέωσή τους. Οι συνθήκες πρέπει να είναι τέτοιες ώστε ο μαθητής να χαίρεται και να θεωρεί τιμή του τη συμμετοχή σ` αυτές. Οι μαθητές που συμμετέχουν σε κάποιο πρόγραμμα (περιβαλλοντικό, αγωγής υγείας, καλλιτεχνικό κλπ) σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να λείπουν από τα μαθήματα και να διαταράσσουν την ομαλή λειτουργία του ωρολογίου προγράμματος, το μάθημα και τον προγραμματισμό των άλλων καθηγητών. Στο σχολείο πρέπει να επικρατεί κλίμα ελευθερίας, δημοκρατίας και πολιτισμού. Για την ποιότητα της σχολικής ζωής, απαραίτητη είναι η συμμετοχή όλων, μαθητών, καθηγητών, Διεύθυνσης, γονέων και τοπικών φορέων.

Γενική συμπεριφορά
Οι μαθητές οφείλουν να σέβονται και να έχουν ευγενική συμπεριφορά απέναντι στους καθηγητές, στους συμμαθητές τους και σε όλους τους εργαζόμενους στο χώρο του σχολείου. Κάθε πιθανή χρήση βίας ελέγχεται αυστηρότατα. Σε περίπτωση που μαθητής αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα με τους συμμαθητές του οφείλει να απευθύνεται στου καθηγητές και στη Διεύθυνση, για να αποφεύγονται οι εντάσεις και οι συγκρούσεις και να λύνονται τα όποια προβλήματα με διάλογο. Μαθητής που αποβάλλεται από τον καθηγητή του κατά την ώρα του μαθήματος (ωριαία αποβολή) είναι υποχρεωμένος να το αναφέρει στη Διεύθυνση. Οι μαθητές οφείλουν να διατηρούν καθαρούς όλους τους χώρους του σχολείου. Πρέπει να τηρούνται οι κανόνες υγιεινής σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους, κυρίως στις βρύσες και στις τουαλέτες. Δεν πρέπει να έχουν μαζί τους πολύτιμα αντικείμενα ή χρήματα πέρα από τα απολύτως αναγκαία. Αντικείμενα άσχετα με τα μαθήματα απαγορεύονται εντός του σχολικού χώρου. Επίσης πρέπει να χρησιμοποιούν κόσμια γλώσσα και να μη έχουν επιθετική συμπεριφορά. Δεν επιτρέπεται η άσκηση βίας (φραστικής ή σωματικής) από μαθητές προς τους συμμαθητές τους. Στις μεταξύ τους σχέσεις είναι απαραίτητο να υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός, αναγνώριση και ανοχή του άλλου, αλληλεγγύη.
Στις σχέσεις ανάμεσα στους μαθητές πρέπει να καλλιεργείται ο αμοιβαίος σεβασμός, ο δημοκρατικός διάλογος, η αναγνώριση και η ανοχή του άλλου, η αλληλεγγύη, η υπευθυνότητα και η συνέπεια. Εκείνο που πρέπει να καταστέλλεται είναι ο επιθετικός ανταγωνισμός. Όλοι οι μαθητές πρέπει να σέβονται το δικαίωμα των συμμαθητών τους για μάθηση καθώς επίσης και το δικαίωμα των καθηγητών να διδάξουν και οφείλουν να αποφεύγουν ενέργειες που εμποδίζουν την διεξαγωγή των μαθημάτων και των υπόλοιπων σχολικών εκδηλώσεων. Η παρακολούθηση της διδασκαλίας των μαθημάτων είναι δικαίωμα και υποχρέωση των μαθητών-τριών. Δεν είναι δυνατόν να παρατηρούνται επιλεκτικές απουσίες κατά τη διάρκεια του ημερησίου προγράμματος, ανάλογα με την επιθυμία ή τη θέληση των μαθητών. Οι μαθητές/μαθήτριες κάθονται πάντοτε στην ίδια θέση που συμφωνήθηκε μαζί με το διδάσκοντα καθηγητή/τρια. Γίνεται πλάνο της αίθουσας όπου φαίνονται τα ονόματα των μαθητών /-τριών στις μόνιμες τους θέσεις.
Οι μαθητές πρέπει να παρακολουθούν τα μαθήματά τους με επιμέλεια και σοβαρότητα και να φροντίζουν για τη διατήρηση ησυχίας και ηρεμίας στην τάξη ώστε να διασφαλίζεται σωστό παιδαγωγικό κλίμα.
Κατά την διάρκεια των τεστ ή των διαγωνισμάτων οι μαθητές πρέπει να πειθαρχούν στις υποδείξεις των καθηγητών τους χωρίς να δυστροπούν, ενώ οποιαδήποτε απόπειρα αντιγραφής με οποιονδήποτε τρόπο τιμωρείται με αφαίρεση του γραπτού, ο μαθητής βαθμολογείται με μονάδα και ελέγχεται πειθαρχικά.
Οι μαθητές οφείλουν να επιδίδουν στους γονείς τους τις γραπτές ανακοινώσεις που τους δίνονται από το σχολείο για την ενημέρωσή τους.
Μαθητής που έχει απαλλαγή σε κάποιο μάθημα υποχρεούται να παραμένει στο χώρο του σχολείου κατά την ώρα διδασκαλίας του συγκεκριμένου μαθήματος.

ΦΟΙΤΗΣΗ
Τακτική φοίτηση
Η φοίτηση των μαθητών πρέπει να είναι τακτική και η παρακολούθηση όλων των μαθημάτων ανελλιπής και όχι επιλεκτική. Οι απουσίες των μαθητών και οι συνέπειες αυτών, όπως προβλέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία, είναι ένα σοβαρό θέμα το οποίο πρέπει να αντιμετωπίζεται από κοινού από το σχολείο και την οικογένεια. Εκπαιδευτικά σημαίνει ότι το έλλειμμα στην παρακολούθηση, πέρα από ένα ορισμένο αριθμό απουσιών, δημιουργεί εκπαιδευτικό κενό αλλά και παιδαγωγικά παγιώνει στη συνείδηση του μαθητή την αντίληψη ότι η εργασία και η συνέπεια στις υποχρεώσεις δε συγκαταλέγονται στις αρετές των ανθρώπων.

Βιβλία
Το σχολικό βιβλίο παρέχεται δωρεάν για χρήση των μαθητών. Η κακή χρήση, η κακοποίηση, το κάψιμο, η έλλειψη δυνατότητας να ξαναχρησιμοποιηθεί, πέρα από την οικονομική διάσταση, έχουν ως μεγαλύτερη αρνητική συνέπεια τον ευτελισμό της έννοιας του βιβλίου. Το βιβλίο είναι πνευματικό δημιούργημα των συγγραφέων, ανήκει στην πολιτεία, η οποία δαπάνησε από το υστέρημα του λαού, και παρέχεται στους μαθητές για χρήση. Επομένως, δεν πρέπει να το απαξιώνουν και να το ευτελίζουν. Στο τέλος της χρονιάς και εφόσον αυτό είναι δυνατό, οι μαθητές μπορούν να επιστρέφουν τα βιβλία στο σχολείο. Τα καλοδιατηρημένα θα επαναχρησιμοποιούνται, ενώ τα υπόλοιπα θα ακολουθούν το δρόμο της ανακύκλωσης.

Αξιολόγηση μαθητών
Η αξιολόγηση αποτελεί μέρος του προγράμματος σπουδών και αποβλέπει στη συνεχή βελτίωση του μαθητή. Στην αρχή της σχολικής χρονιάς διεξάγεται η διαγνωστική αξιολόγηση. Καθ΄ όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς η αξιολόγηση είναι διαμορφωτική και περιλαμβάνει την αξιολόγηση της προσπάθειας του μαθητή, τη συμμετοχή του στο μάθημα, τις εργασίες, την ανταπόκριση του στις γραπτές εργασίες, τα προβλεπόμενα γραπτά διαγωνίσματα.

Διαγωνίσματα
Ειδικά τα διαγωνίσματα μπορεί να είναι:
? Ολιγόλεπτα στο μάθημα της ημέρας (απροειδοποίητα) χωρίς περιορισμό ανά ημέρα, διάρκειας 10΄- 15΄.
? Διάρκειας μιας διδακτικής ώρας, στο μάθημα της ημέρας χωρίς προειδοποίηση .
Μαθητής που τελειώνει το διαγώνισμα παραμένει στην τάξη.
Στο τέλος κάθε τριμήνου δίνεται ο τριμηνιαίος έλεγχος προόδου με βαθμολογία στην κλίμακα 1-20 για κάθε μάθημα. Η επίδοση των ελέγχων προόδου γίνεται σε ημερομηνία που καθορίζεται από τον καθηγητικό σύλλογο και ενημερώνονται σχετικά οι γονείς ή κηδεμόνες των μαθητών.

Γραπτές δοκιμασίες
Οι γραπτές δοκιμασίες (ωριαίες ή ολιγόλεπτες) κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς έχουν στόχο την εμπέδωση της ύλης και εξετάζουν σημαντικές διδακτικές ενότητες. Οι ωριαίες γραπτές δοκιμασίες γίνονται χωρίς προειδοποίηση, μία σε κάθε μάθημα κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων τριμήνων και καλύπτουν την ύλη ευρύτερης ενότητας υπό τον όρο ότι στο προηγούμενο μάθημα έγινε η σχετική ανακεφαλαίωση. Επιτρέπεται μόνο μία ωριαία δοκιμασία την ημέρα και έως τρεις την εβδομάδα. Οι μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες έχουν τη δυνατότητα αντικατάστασης της γραπτής από προφορική εξέταση, εφ’ όσον προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Ο μαθητής που απέχει αδικαιολόγητα από τις ωριαίες γραπτές δοκιμασίες θεωρείται ότι εξετάστηκε και βαθμολογήθηκε με τον κατώτατο βαθμό επίδοσης. Τα γραπτά δοκίμια διορθώνονται από το διδάσκοντα, τίθενται υπ? όψιν των μαθητών για να ενημερωθούν και παραδίδονται στο Διευθυντή για φύλαξη μέχρι το τέλος του σχολικού έτους. Επίσης τίθενται υπ? όψιν των γονέων εφόσον το ζητήσουν.

Διαγωγή
Η διαγωγή των μαθητών καθορίζεται από τη συμπεριφορά τους εντός ή εκτός του Σχολείου, όπως αυτή εκδηλώνεται με πράξεις ή παραλείψεις. Αποτελεί πρωταρχική υποχρέωση όλων των μαθητών η συμμόρφωσή τους προς τους κανόνες που διέπουν τη σχολική ζωή καθώς και προς τις ηθικές αρχές του κοινωνικού περιβάλλοντος. Κάθε παρέκκλιση από τα παραπάνω αποτελεί αντικείμενο παιδαγωγικού ελέγχου και επιβολής κυρώσεων.
Συγκεκριμένα, η διαγωγή των μαθητών χαρακτηρίζεται:
α) “κοσμιοτάτη”, όταν τηρούν απαρέγκλιτα το σχολικό κανονισμό
β) “κοσμία”, όταν τηρούν το σχολικό κανονισμό όχι όμως χωρίς παρεκκλίσεις
γ) “επίμεμπτη”, όταν παρεκκλίνουν σε ανεπίτρεπτο βαθμό από την τήρηση του σχολικού κανονισμού
Ο χαρακτηρισμός της διαγωγής γίνεται με απόφαση του Συλλόγου των Διδασκόντων.
Η διαγωγή των μαθητών, ως δεδομένο καθαρά παιδαγωγικού χαρακτήρα, αποτελεί στοιχείο αποκλειστικά σχολικής χρήσης και αναγράφεται στον τίτλο προαγωγής ή απόλυσης τους.

Απουσίες
Ο κηδεμόνας μπορεί να δικαιολογήσει τις απουσίες το πολύ 10 ημερών αθροιστικά για όλο το σχολικό έτος.
Ο κηδεμόνας μπορεί να δικαιολογήσει έως 2 συνεχόμενες μέρες απουσίας χωρίς βεβαίωση γιατρού. Για περισσότερες ημέρες χρειάζεται βεβαίωση γιατρού ή νοσοκομείου.
Η δικαιολόγηση γίνεται από τον κηδεμόνα με ειδικό έντυπο που υπάρχει στο σχολείο.
Η δικαιολόγηση μπορεί να γίνει έως και 10 εργάσιμες μέρες μετά την επάνοδο του μαθητή στο σχολείο.
Το σύνολο των απουσιών του μαθητή δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 114. Από αυτές οι αδικαιολόγητες δεν πρέπει να είναι περισσότερες από 64.
Μια απουσία χαρακτηρίζεται δικαιολογημένη όταν, προσκομισθεί στο σχολείο ιατρική γνωμάτευση που βεβαιώνει την ασθένεια του μαθητή ή δικαιολογηθεί από τον γονέα ή τον κηδεμόνα.
Διαφορετικά χαρακτηρίζεται αδικαιολόγητη.
Μαθητές που απουσιάζουν από συγκεντρώσεις στο Αμφιθέατρο (ομιλίες, γιορτές) παίρνουν αδικαιολόγητη απουσία /ες και ελέγχονται πειθαρχικά.
Ένας μαθητής μπορεί να απουσιάσει από τις παραπάνω εκδηλώσεις αλλά με καταχώρηση δικαιολογημένης απουσίας μόνο στις εξής περιπτώσεις:
i) Για λόγους υγείας (αφορά τους σχολικούς περιπάτους) οπότε και απαιτείται η τηλεφωνική επικοινωνία του γονέως με τον Διευθυντή του Σχολείου.
ii) Για οικογενειακούς λόγους οπότε και απαιτείται ενυπόγραφη δήλωση του γονέως.
Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση ο μαθητής θεωρείται αδικαιολογήτως απών.
Όλοι οι μαθητές είναι υποχρεωμένοι να συμμετέχουν στο μάθημα της Γυμναστικής φορώντας την αθλητική τους ενδυμασία (φόρμες γυμναστικής).
Οι μαθητές που προσέρχονται στο μάθημα της Γυμναστικής χωρίς φόρμες παίρνουν αδικαιολόγητη απουσία.
Ημερήσιες απαλλαγές από τη Γυμναστική δίνονται μόνο από τον υπεύθυνο Γυμναστή ή τον Διευθυντή και μόνο για σοβαρούς λόγους. Οι μαθητές που παίρνουν ημερήσια απαλλαγή παραμένουν στο χώρο όπου γίνεται το μάθημα. Εξαιρούνται σοβαρές περιπτώσεις τραυματισμού ή κρυολογήματος, οπότε οι μαθητές μπορούν να παραμένουν στις τάξεις τους.

Ωριαία αποβολή
Μαθητής ο οποίος παρενοχλεί το μάθημα και δεν συμμορφώνεται με τις συστάσεις του καθηγητή, αποβάλλεται από το μάθημα και χρεώνεται με αδικαιολόγητη απουσία. Ο απουσιολόγος συνοδεύει αυτόν στο Διευθυντή, ο οποίος τον θέτει υπό την επίβλεψή του και στη συνέχεια ενημερώνει τον κηδεμόνα του.
Επίσης με ωριαία αποβολή τιμωρούνται και οι μαθητές που τρώνε ή πίνουν ροφήματα και αναψυκτικά σε ώρα μαθήματος. Τα κάθε είδους φαγητά, αναψυκτικά και ροφήματα εφ? όσον δεν καταναλωθούν στο διάλειμμα, οι μαθητές είναι υποχρεωμένοι να τα φυλάσσουν για να τα καταναλώσουν στο επόμενο διάλειμμα.

Καθήκοντα Απουσιολόγων
Σε κάθε τμήμα επιλέγονται δύο (2) απουσιολόγοι με απόφαση του συλλόγου των καθηγητών από τους καλύτερους στην επίδοση. Ο ένας από αυτούς είναι ο υπεύθυνος και ο άλλος βοηθός και αναπληρωματικός στην περίπτωση που απουσιάζει ο πρώτος.
Ο απουσιολόγος παραλαμβάνει το απουσιολόγιο και το βιβλίο ύλης από το Γραφείο αμέσως μετά την προσευχή και είναι υπεύθυνος για τη φύλαξη, την αναγραφή των απόντων και την παράδοσή του στο Γραφείο αμέσως μετά το πέρας των μαθημάτων. Αναγράφει ευκρινώς και πλήρως τα διδασκόμενα μαθήματα καθώς και την τάξη, το τμήμα, την ημερομηνία, την ημέρα της εβδομάδος και τον αύξοντα αριθμό του φύλλου απουσιών.
Κατά την έναρξη κάθε διδακτικής ώρας ο απουσιολόγος κάνει καταμέτρηση των μαθητών και σημειώνει τις απουσίες στο απουσιολόγιο και στη συνέχεια το παραδίδει στον καθηγητή για να το υπογράψει.
Όταν κάποιος μαθητής είναι τιμωρημένος με ωριαία ή ημερήσια αποβολή, ο απουσιολόγος το σημειώνει στη στήλη των παρατηρήσεων.
Ο απουσιολόγος είναι υπεύθυνος για κάθε διαγραφή στο απουσιολόγιο που δε συνοδεύεται από ενυπόγραφη παρατήρηση του διδάσκοντος καθηγητή ή του Διευθυντή.
Μετά το τέλος του σχολικού προγράμματος ο απουσιολόγος παραδίδει το δελτίο απουσιών στην Υπο/νση. Ο απουσιολόγος είναι υπεύθυνος για την τήρηση του απουσιολογίου σε άριστη κατάσταση.
Βαρύ παράπτωμα αποτελεί η παραποίηση του απουσιολογίου και η ευθύνη βαρύνει αποκλειστικά τον απουσιολόγο, ο οποίος ελέγχεται πειθαρχικά με αυστηρή ποινή.
Μαθητικά συμβούλια
Η προώθηση των στόχων του σχολείου είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη δημοκρατική οργάνωση και λειτουργία της σχολικής ζωής. Στα πιο πάνω πλαίσια παρέχονται πολλές ευκαιρίες στους μαθητές για ανάληψη πρωτοβουλιών, κοινωνικοποίηση, προσφορά στο κοινωνικό σύνολο, καλλιέργεια της υπευθυνότητας, άσκηση στο γόνιμο διάλογο και την εποικοδομητική κριτική, ανάπτυξη της αυτοπειθαρχίας και του αλληλοσεβασμού.
Ειδικότερα:
Οι μαθητές κάθε τμήματος εκλέγουν πενταμελές Συμβούλιο του Τμήματος.
Οι μαθητές στα πλαίσια της οργάνωσης του τμήματος αναλαμβάνουν διάφορα καθήκοντα και συμμετέχουν σε επιτροπές του τμήματος.
Στο σχολείο εκλέγεται δεκαπενταμελές Κεντρικό Μαθητικό Συμβούλιο. Το δεκαπενταμελές ορίζει μαθητές ? εκπροσώπους του στις διάφορες επιτροπές του σχολείου καθώς και σε άλλα όργανα.
Εκτός από τις Μαθητικές Κοινότητες οι μαθητές αναλαμβάνουν υπευθυνότητες στα πλαίσια της λειτουργίας της σχολικής βιβλιοθήκης και της οργάνωσης ποικίλων εκδηλώσεων.
Μαθητής που αλλάζει τμήμα μετά τη διεξαγωγή των μαθητικών εκλογών αυτονόητα χάνει και το αξίωμα που κατείχε στο προηγούμενο τμήμα του.

ΠΕΙΘΑΡΧΙΑ-ΠΟΙΝΕΣ
Η τήρηση του κανονισμού αυτού προσφέρει τις προϋποθέσεις για την αποτελεσματική ολοκλήρωση του έργου του σχολείου και αποβλέπει στη διαμόρφωση του παιδαγωγικού κλίματος το οποίο εξασφαλίζει την αρμονική συνεργασία μαθητών, καθηγητών και γονέων. Στο πλαίσιο αυτό ο όρος ”σχολική πειθαρχία” αποκτά δημοκρατικό περιεχόμενο και αναδεικνύεται σε βασικό στοιχείο του σύγχρονου σχολείου.
Αποκλίσεις από τη δημοκρατική συμπεριφορά, τους κανόνες, τον οφειλόμενο σεβασμό προς οποιοδήποτε μέλος της σχολικής κοινότητας και τη σχολική περιουσία και εντέλει από όλα αυτά που το σχολείο θέτει ως βασικούς κανόνες λειτουργίας του θεωρούνται σχολικά παραπτώματα. Τα σχολικά παραπτώματα θα αντιμετωπίζονται σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία (κυρώσεις παρ.3 αρ. 26 του ΠΔ 104/79). Μαθητές οι οποίοι παρεκκλίνουν μπορεί να αποκλειστούν σχολικές δραστηριότητες (πχ εκδρομές).
Κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους μπορεί να απομακρυνθεί μαθητής από το σχολείο για σοβαρό πειθαρχικό παράπτωμα ή παράβαση του παρόντος κανονισμού σύμφωνα με το νόμο 682/1977,αρ.16,παρ.6 με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων.
Είναι αυτονόητο ότι γνώμονάς μας είναι η αρχή ότι η κατασταλτική αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων πρέπει να είναι η τελευταία επιλογή, όμως δεν αποκλείεται ως παιδαγωγικό μέτρο. Η επιείκεια χωρίς όρια νομιμοποιεί τις αποκλίσεις και καλλιεργεί την αντίληψη της ατιμωρησίας.
Οι ποινές που επιβάλλονται από το Σχολείο σε καμία περίπτωση δεν έχουν εκδικητικό χαρακτήρα, αλλά έχουν σαν μοναδικό στόχο να συνετίσουν τους μαθητές που υπέπεσαν σε σφάλματα, έτσι ώστε αυτά να μη επαναληφθούν στο μέλλον.
Το ύψος της ποινής σχετίζεται με την βαρύτητα της αξιόποινης πράξης αλλά οπωσδήποτε λαμβάνεται υπ? όψιν και η όλη συμπεριφορά και παρουσία του μαθητή στο σχολείο και στην σχολική ζωή.
Οι κυρώσεις που επιβάλλονται είναι:
Α. Παρατήρηση
Β. Επίπληξη
Γ. Ωριαία απομάκρυνση
Δ. Αποβολή από τα μαθήματα μέχρι τρεις ημέρες
Ε. Αποβολή από τα μαθήματα μέχρι πέντε ημέρες
ΣΤ. Αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος.
Η Παρατήρηση είναι η ελαφρότερη των κυρώσεων ,δεν καταχωρίζεται στα βιβλία του σχολείου και αποσκοπεί στην προειδοποίηση του μαθητή.
Η Επίπληξη και οι λοιπές κυρώσεις καταχωρίζονται στο βιβλίο επιβολής κυρώσεων και στο Ατομικό Δελτίο του μαθητή.
Οι κυρώσεις Α, Β, Γ επιβάλλονται από τον διδάσκοντα καθηγητή.
Οι κυρώσεις Α, Β, Γ, Δ επιβάλλονται από τον Δ/ντή ή τον Υποδ/ντή
Οι κυρώσεις Α,Β,Γ,Δ, Ε επιβάλλονται από το συμβούλιο του τμήματος ( Δ/ντής και διδάσκοντες )
Από την ολομέλεια του Συλλόγου των διδασκόντων όλες οι κυρώσεις.
Οι αποβολές λαμβάνονται υπ? όψιν στο τέλος του σχολικού έτους για τον χαρακτηρισμό της διαγωγής του μαθητή. Η διαγωγή των μαθητών χαρακτηρίζεται κοσμιοτάτη όταν τηρούν απολύτως το σχολικό κανονισμό, κοσμία όταν τον τηρούν όχι όμως χωρίς παρακλήσεις και επίμεμπτη όταν παρεκκλίνουν σε ανεπίτρεπτο βαθμό από την τήρηση του σχολικού κανονισμού αλλά η παρέκκλιση αυτή κρίνεται επιδεκτική παιδαγωγικής επανόρθωσης εντός του σχολικού περιβάλλοντος. Ο χαρακτηρισμός της διαγωγής των μαθητών αποτελεί στοιχείο για χρήση αποκλειστικά σχολική, αναγράφεται στον τίτλο σπουδών τους και μετά την οριστική έξοδο του μαθητή από το σχολείο δεν μπορεί με κανένα τρόπο να τροποποιηθεί.
Μαθητής, ο οποίος συγκεντρώνει πέντε επιπλήξεις αποβάλλεται για μία ημέρα από τα μαθήματα.
Σε οποιαδήποτε περίπτωση τιμωρίας ενημερώνεται ο γονέας ?κηδεμόνας είτε τηλεφωνικά, είτε με ενυπόγραφο σημείωμα του Διευθυντή το οποίο πρέπει να επιστρέψει με την υπογραφή του.
Τέλος σε μαθητές που λόγω της βαρύτητας ή της συχνότητας των παραπτωμάτων τους κρίνεται ότι η συμβουλευτική ή οι επιβληθείσες ποινές δεν έχουν αποτέλεσμα ο Σύλλογος των Διδασκόντων με αιτιολογημένη απόφασή του, τους επιβάλλει την ποινή της οριστικής απομάκρυνσής τους από το Σχολείο.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Γενική συμπεριφορά
1. Οι εκπαιδευτικοί πρέπει να διαθέτουν αξιοπρέπεια και κύρος που συμβαδίζουν με τον ρόλο τους αναπτύσσοντας παράλληλα τέτοια συμπεριφορά ώστε να διαμορφώνουν ήρεμο, ευχάριστο και συνεργατικό κλίμα μέσα στο σχολείο. Τις μεταξύ τους σχέσεις είναι απαραίτητο να τις διέπει ο αμοιβαίος σεβασμός και να τις χαρακτηρίζει η ειλικρινής, συναδελφική και ανθρώπινη επικοινωνία. Ανάλογη σχέση συνεργασίας και επικοινωνίας πρέπει επίσης να καλλιεργείται ανάμεσα σε αυτούς και το Διευθυντή του σχολείου.
2. Οι εκπαιδευτικοί πρέπει να σέβονται τις απόψεις , τις ιδέες και τις προτάσεις των άλλων. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να θεωρείται ισχυρή η άποψη που συγκεντρώνει την αποδοχή της πλειοψηφίας και αυτή ισχύει για το σχολείο. Αυτή η δημοκρατική αρχή πρέπει να αποτελεί κανόνα της συλλογικής λειτουργίας του σχολείου.
3. Οι εκπαιδευτικοί που διδάσκουν στο ίδιο τμήμα ή σε τμήματα της ίδιας τάξης έχουν ένα χώρο κοινής ευθύνης. Είναι απαραίτητο να συζητούν μεταξύ τους τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και να επιλέγουν κοινούς τρόπους αντιμετώπισης φαινομένων επιλήψιμης συμπεριφοράς μαθητών ή ορισμένων ειδικών περιπτώσεων που απαιτούν ιδιαίτερη φροντίδα, ευαισθησία και λεπτούς χειρισμούς εκ μέρους τους. Η συνεργασία όλων είναι όχι μόνο χρήσιμη αλλά και επιβεβλημένη.
4. Οι εκπαιδευτικοί του ίδιου κλάδου πρέπει να έχουν οργανωτική υπόσταση , κατακόρυφη συνεργασία και να αναλαμβάνουν ομαδικά την ευθύνη της αντιμετώπισης των προβλημάτων στα μαθήματα της ειδικότητάς τους. Κάθε μάθημα έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες που απαιτεί επιμέρους αντιμετώπιση.
5. Δεν είναι σωστό ούτε επιτρέπεται να υποστηρίζεται προς τους μαθητές η αντίληψη ότι ο ρόλος κάποιων τομέων της επιστήμης ή μαθημάτων είναι σημαντικότερος για την παιδεία τους. Το σχολείο παρέχει γενική παιδεία η οποία είναι κοινή συνισταμένη όλων των μαθημάτων.
6. Οι εκπαιδευτικοί έχουν ρόλο ηγετικό στη σχολική κοινότητα και η επίδρασή του ρόλου τους είναι καθοριστική. Εκτός από τη διδασκαλία των μαθημάτων, διαπαιδαγωγούν με το παράδειγμά τους και την καθημερινή τους παρουσία. Επομένως, οι υποχρεώσεις τους δεν περιορίζονται ούτε στην άρτια επιστημονική τους κατάρτιση ούτε στην αποτελεσματικότητα της διδασκαλίας τους. Επεκτείνονται και πολύ πέρα από αυτά.
7. Οι εκπαιδευτικοί είναι αναγκαίο να δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα σε θέματα που διαμορφώνουν την εικόνα τους, την μορφή και το ύφος της γλώσσας που χρησιμοποιούν καθώς δημιουργούν πρότυπα συμπεριφοράς ιδίως σε μαθητές μικρότερων ηλικιών.
8. Οι εκπαιδευτικοί καλό είναι να ζητούν να έχουν ενημέρωση για την οικογενειακή και κοινωνική κατάσταση των μαθητών τους καθώς και σε θέματα υγείας τους, ώστε να προσαρμόζουν ανάλογα την συμπεριφορά τους και να προφυλαχθούν από πιθανά ατοπήματα στις σχέσεις τους μαζί τους.
9. Η καθημερινή συχνή επαφή και επικοινωνία των εκπαιδευτικών με τους μαθητές πρέπει να γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή και με τους όρους που επιβάλλει μια έντιμη παιδαγωγική σχέση, η οποία σημαίνει:
(α). Ειλικρινή και ανθρώπινη συνεργασία, ενδιαφέρον, δικαιοσύνη και αγάπη για το μαθητή.
(β). Σεβασμό στην προσωπικότητα, στις ιδιαίτερες ανάγκες και στις κοινωνικές, πολιτιστικές, θρησκευτικές ή φυλετικές ιδιαιτερότητες του μαθητή, πράγμα που επιβάλλεται και από την πολυπολιτισμική συγκρότηση της σύγχρονης κοινωνίας μας.
(γ). Σταθερή στάση και επιμονή σε κανόνες κοινά αποδεκτούς, με παράλληλη απαίτηση να υπάρχει σεβασμός σ αυτούς τους κανόνες και από την πλευρά των μαθητών.
(δ). Εξασφάλιση της ευταξίας μέσα στην αίθουσα διδασκαλίας και στο σχολικό χώρο, με τήρηση των κανόνων δημοκρατικής συμπεριφοράς.
(ε). Συνειδητοποίηση του ρόλου που παίζει η εξασφάλιση της ευταξίας για την αποδοτική λειτουργία του σχολείου στο γνωστικό τομέα αλλά και για την καλλιέργεια της αυτοπειθαρχίας και της κοινωνικής συνείδησης στους μαθητές.
10. Η δίκαιη συμπεριφορά του εκπαιδευτικών καθώς και ο παιδαγωγικός τρόπος επικοινωνίας εκπαιδευτικού ? μαθητή είναι χρήσιμο να επιβεβαιώνεται καθημερινά στην πράξη και πρέπει να στηρίζεται στα εξής κυρίως στοιχεία:
(α). Στον τρόπο με τον οποίο οι εκπαιδευτικοί απευθύνουν τις ερωτήσεις και δίνουν τις απαντήσεις κατά τη διάρκεια του μαθήματος και γενικά στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν τους μαθητές.
(β). Στον τρόπο με τον οποίο βαθμολογούν και αξιολογούν τους μαθητές τους.
(γ). Στον τρόπο με τον οποίο εκτονώνουν τις εντάσεις που παρουσιάζονται μέσα στην τάξη και στην αποφασιστικότητα με την οποία αντιμετωπίζουν δυσλειτουργίες.
(δ). Στη συχνότητα με την οποία καταφεύγουν στο Διευθυντή του σχολείου για να αντιμετωπίσει προβλήματα που αναφύονται μέσα στην τάξη και τα οποία θα μπορούσαν να επιλύσουν οι ίδιοι.
11. Οι εκπαιδευτικοί ενδιαφέρονται για την προστασία του σχολικού χώρου και της περιουσίας του σχολείου καθώς και για την ευκοσμία της τάξης μέσα στην οποία διδάσκουν. Παράλληλα ευαισθητοποιούν τους μαθητές σε θέματα καθαριότητας , υγιεινής και αισθητικής του χώρου μέσα στον οποίο φοιτούν.
12. Οι εκπαιδευτικοί φροντίζουν για την ασφάλεια των μαθητών κατά την διάρκεια της παραμονής τους στο σχολείο και κατά την πραγματοποίηση εκδηλώσεων που γίνονται με ευθύνη του σχολείου. Ιδιαίτερη φροντίδα καταβάλλεται κατά την είσοδο και την αποχώρηση των μαθητών από το σχολείο, κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων καθώς και κατά την απομάκρυνσή τους από την αίθουσα διδασκαλίας.
13. Οι εκπαιδευτικοί πρέπει να τηρούν εχεμύθεια για τις αποφάσεις του συλλόγου των διδασκόντων, τις συζητήσεις και τις εκτιμήσεις σχετικά με τις σχολικές επιδόσεις, την συμπεριφορά, θέματα διαγωγής, βαθμολογίες ,εξετάσεις και γενικά σε όλα τα στοιχεία που αφορούν το σχολείο.
14. Η ενημέρωση των γονέων και κηδεμόνων των μαθητών πρέπει να γίνεται συστηματικά, προγραμματισμένα και όπως προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία. Κάθε εκπαιδευτικός οφείλει να γνωστοποιήσει τις ώρες της εβδομάδας κατά τις οποίες θα μπορεί να δέχεται τους γονείς και να τους ενημερώνει λεπτομερώς και υπεύθυνα. Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των γονέων θα ήταν χρήσιμο να μην υπάρχει μεγάλη διασπορά των ωρών ενημέρωσης κατά τη διάρκεια εβδομάδας.
15. Οι υπεύθυνοι καθηγητές των τάξεων οφείλουν να έχουν τον πλήρη έλεγχο των μαθητών τους ως προς την επίδοση, τις απουσίες, τη συμπεριφορά. Φροντίζουν για την ενημέρωση του βιβλίου «φοίτησης», τα απουσιολόγια, τη δικαιολόγηση των απουσιών, την ενημέρωση των γονέων ?κηδεμόνων και οφείλουν να έχουν συχνή επαφή με τον Διευθυντή για θέματα που αφορούν την τάξη τους.

Εφημερία εκπαιδευτικών
Σχετικά με τις εφημερίες των καθηγητών διευκρινίζουμε τα ακόλουθα :
1. Η εφημερία είναι δυνατόν να αναλαμβάνεται από περισσότερους εκπ/κους αρκεί να εξασφαλίζεται η συνεχής και αδιάλειπτη επιτήρηση και προστασία των μαθητών.
2. Διευκόλυνση στο θέμα των εφημεριών γίνεται όπου είναι δυνατόν στους εκπ/κους που έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας ή μέλη οικογένειας με αναπηρία.
3. Απαλλάσσονται από την εφημερία οι πολύτεκνοι εκπ/κοι εφόσον αυτό δεν δημιουργεί πρόβλημα στην ομαλή και εύρυθμη λειτουργία του σχολείου (λόγω μη ικανού αριθμού εκπ/κών να εκτελέσουν εφημερία) Παρατήρηση: πολύτεκνοι εκπ/κοι θεωρούνται όσοι έχουν 4 τέκνα τα οποία πρέπει να είναι ανήλικα (τα οποία είτε φοιτούν είτε δεν φοιτούν σε σχολεία της Α/θμιας ή Β/θμιας εκπ/σης).
4. Απαλλάσσονται από την εφημερία οι μητέρες εκπ/κοι με παιδιά κάτω των 2 ετών
5. Οι υπεύθυνοι (Σ.Ε.Π.Ε.Η.Υ.) και (Υ.Σ.Ε.Φ.Ε.) δεν απαλλάσσονται από τις εφημερίες.
6. Ο δ/ντής και υπ/ντής απαλλάσσονται των εφημεριών.
7. Οι εκπ/κοι που συμπληρώνουν το ωράριο τους σε δύο σχολεία κάνουν εφημερία μόνο σε αυτό που ανήκουν οργανικά.
8. Δεν αναλαμβάνουν καθήκοντα εφημερίας οι εκπαιδευτικοί που διδάσκουν σε τρία και πάνω σχολεία όταν τα ένα από αυτά λειτουργεί σε χωριστό κτίριο.
9. Αντικατάσταση εφημερεύοντος και αλλαγή της ημέρας εφημερίας γίνεται μόνο από τον διευθυντή του σχολείου.
10. Ουδεμία μόνιμη και οριστική τροποποίηση ή αντικατάσταση μπορεί να κάνει ο διευθυντής παρά μόνο ο σύλλογος διδασκόντων που κατάρτισε τον πίνακα εφημερευόντων.
11. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις που επιβάλλουν ιδιαίτερη επίβλεψη των μαθητών ο δ/ντής του σχολείου μπορεί και οφείλει να αυξήσει τους εφημερεύοντες έστω και αν διαφορετικό είναι το πρόγραμμά της εφημερίας. Στους εκπ/κούς δεν παρέχεται δυνατότητα άρνησης.

Σε περίπτωση που οι καιρικές συνθήκες δεν επιτρέπουν την έξοδο των μαθητών στο προαύλιο την ώρα των διαλειμμάτων εφαρμόζεται ειδικό πρόγραμμα εφημερίας που περιλαμβάνει και επιτήρηση κατά όροφο.

Κανόνες εφημερίας σχ. μονάδας
1. Οι εφημερεύοντες προσέρχονται στο σχολείο 15 λεπτά πριν την έναρξη των μαθημάτων και αποχωρούν 5 λεπτά μετά την λήξη αφού φύγουν όλοι οι μαθητές.
2. Ελέγχουν την καθαριότητα των κοινόχρηστων χώρων και της αυλής.
3. Φροντίζουν για την σύνταξη των μαθητών στην πρωινή προσευχή.
4. Είναι αρμόδιοι για την τήρηση του ωραρίου διδασκαλίας και των διαλλειμάτων (κουδούνι)
5. Συνεργάζονται με τους υπόλοιπους καθηγητές για την αποχώρηση όλων των μαθητών από τις αίθουσες κατά τα διαλλείματα και κατά την λήξη του διδακτικού ωραρίου.
6. Επιτηρούν τους μαθητές στα διαλλείματα κατανέμοντας μεταξύ των (οι εφημερεύοντες εκπ/κοι) τους χώρους ώστε να υπάρχει παντού επίβλεψη η οποία είναι απαραίτητη για την ασφάλεια των μαθητών.
7. Ελέγχουν τον αύλειο χώρο ώστε να αποτρέπεται η προσέγγιση ή η είσοδος ατόμων που δεν έχουν σχέση με την σχολική κοινότητα και δεν είναι δικαιολογημένη η εκεί παρουσία τους.
8. Ελέγχουν αν η κεντρική πόρτα εισόδου (η οποιαδήποτε άλλη πόρτα εξωτερική), είναι κλειστή σε όλη την διάρκεια του σχολικού ωραρίου.
9. Αν υποπέσει στην αντίληψη των εφημερευόντων κάποια ύποπτη κίνηση ή επανειλημμένη διέλευση ή επίσκεψη εξωσχολικών στοιχείων στην σχολική μονάδα οφείλουν να ενημερώσουν τον δ/ντή και στη συνέχεια αν χρειαστεί να ενημερώσουν την αστυνομική διεύθυνση.

* Όταν ο καθηγητής φυσικής αγωγής έχει την πρώτη ώρα μάθημα συνεργάζεται με τον εφημερεύοντα καθηγητή για την σύνταξη των μαθητών την πρώτη ώρα.
Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι ο καθηγητής Φ.Α. αντικαθιστά τον εφημερεύοντα, αλλά ότι βοηθά αυτόν στο έργο του όπως και οι παρόντες εκπ/κοί.
* Ο έλεγχος και η σχολαστική εφαρμογή των παραπάνω αποτελεί υποχρέωση του δ/ντή του σχολείου.
* Ο εφημερεύων εκπ/κός είναι ο κύριος υπεύθυνος για ότι ενδέχεται να συμβεί κατά την διάρκεια του διαλείμματος (λέμε κύριος, διότι οι πάντες είμαστε συνυπεύθυνοι με πρώτο και κύριο τον δ/ντή του σχολείου).
Τέλος: η εφημερία είναι σημαντική παιδαγωγική υπευθυνότητα κατά την οποία ο εφημερεύων έχει θαυμάσια επικοινωνιακή ευκαιρία να στήσει τον εαυτό του στην όλη σχολική ζωή του στο σύνολο των μαθητών του σχολείου του.

Απουσία εκπαιδευτικού-κενό
Όταν σε έκτακτες περιπτώσεις δε γίνεται μάθημα σε κάποιο τμήμα λόγω της απουσίας του καθηγητή ή για άλλο λόγο, οι μαθητές δεν πρέπει να ενοχλούν τους συμμαθητές τους και τους καθηγητές που διδάσκουν. Το τμήμα απασχολείται από άλλον εκπαιδευτικό δημιουργικά στην τάξη ή όπου αλλού εκείνος κρίνει σκόπιμο.

Υπεύθυνος εργαστηρίου
Για κάθε Εργαστήριο (Φυσικής – Χημείας – Βιολογίας – Τεχνολογίας – Ηλεκτρονικών Υπολογιστών) ορίζεται ως υπεύθυνος ένας εκπαιδευτικός της αντίστοιχης ειδικότητας.
Ο υπεύθυνος του Εργαστηρίου :
? φροντίζει για την καταγραφή σε ειδικό βιβλίο όλου του εξοπλισμού και των υλικών του Εργαστηρίου
? είναι υπεύθυνος για την καλή κατάσταση και λειτουργία του εξοπλισμού του Εργαστηρίου
? προτείνει την αγορά κάθε νέας συσκευής ή υλικού
? φροντίζει για την αποκατάσταση κάθε φθοράς ή βλάβης που συμβαίνει στο Εργαστήριο
? συνεργάζεται με όλους τους εκπαιδευτικούς που κάνουν χρήση του Εργαστηρίου

Υπεύθυνος εκδηλώσεων
Ο υπεύθυνος εκδηλώσεων ορίζεται από το Σύλλογο Διδασκόντων για συγκεκριμένη εκδήλωση και είναι υπεύθυνος για την επιτυχή πραγματοποίηση της. Ειδικότερα:
? φροντίζει για την άρτια προετοιμασία της εκδήλωσης
? διαμορφώνει το πρόγραμμα της και συνεργάζεται με κάθε αρμόδιο φορέα
? προμηθεύεται τον απαιτούμενο για την εκδήλωση εξοπλισμό
? συνεργάζεται, εάν το κρίνει απαραίτητο, με το δεκαπενταμελές Συμβούλιο των μαθητών

Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ
Ο Διευθυντής του σχολείου βρίσκεται στην κορυφή της πυραμίδας μέσα στη σχολική κοινότητα και γι? αυτό έχει και τις πιο πολλές ευθύνες. Είναι ο ηγέτης που ενδιαφέρεται για τη οργάνωση και την πραγματοποίηση του έργου μέσα στο σχολείο καθώς και για την ικανοποίηση των αναγκών των εκπαιδευτικών και του υπόλοιπου προσωπικού. Για να φέρει σε πέρας το πολύπλοκο έργο της διοίκησης και παράλληλα να ασκεί επιρροή στους εκπαιδευτικούς, πρέπει να διαθέτει υψηλό κύρος και πειθώ, να είναι κοινά αποδεκτός και να μην αμφισβητείται. Οι εντολές και οι οδηγίες του Διευθυντή που απορρέουν μόνο από τη νόμιμη εξουσία του είναι συχνά ατελέσφορες για την επίτευξη των σκοπών και των στόχων του σχολείου, αν δε στηρίζονται στις αρετές και στην προσωπική επίδραση του σε εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς. Οι αρμοδιότητες, οι ευθύνες και τα καθήκοντά του Διευθυντή του σχολείου περιγράφονται και προβλέπονται από την εκπαιδευτική νομοθεσία. Στον κανονισμό λειτουργίας σχετικά με το Διευθυντή θα μπορούσαν να αναφερθούν τα εξής:
1. Όταν ο Διευθυντής επικοινωνεί με τους μαθητές, όταν απευθύνεται σ? αυτούς ή αντιμετωπίζει ειδικά ζητήματα, πρέπει να δείχνει αγάπη, ενδιαφέρον και φροντίδα γι αυτούς. Η παιδαγωγική του ευθύνη είναι να διδάξει στην πράξη τους δημοκρατικούς κανόνες οργάνωσης της κοινωνίας του σχολείου.
2. Ακραία συμπεριφορά προς τους μαθητές, με αυταρχικό πνεύμα και χαρακτηρισμούς απαξιωτικούς και προσβλητικούς, πρέπει να θεωρείται αρνητικό στοιχείο. Περισσότερο πρέπει να χρησιμοποιεί τον έπαινο, τις παραινέσεις, τις συμβουλές και, γενικότερα, θετικά κίνητρα.
3. Ο Διευθυντής στις σχέσεις του με τους μαθητές δεν πρέπει να δείχνει έλλειψη ενδιαφέροντος για όσα γίνονται στο σχολείο ούτε να αμελεί να κάνει αισθητή την παρουσία του. Αποκλίσεις από τους κανόνες του σχολείου και γενικά τη σωστή μαθητική συμπεριφορά τις παρατηρεί, τις αντιμετωπίζει με παιδαγωγική ευθύνη, κάνει τις αναγκαίες υποδείξεις, ανακαλεί στην τάξη αυτούς που διέπραξαν παραπτώματα και, αν χρειαστεί, τους τιμωρεί. Ο γενικός κανόνας ο οποίος πρέπει να ισχύει είναι ότι τα θετικά κίνητρα είναι περισσότερο αποτελεσματικά από τα αρνητικά. Ο Διευθυντής πρέπει να έχει υπόψη του ότι οι παρατηρήσεις, οι υποδείξεις, η αποδοκιμασία πράξεων και φαινομένων ή ακόμη και η επιβολή ποινής εντάσσονται μέσα στα καθήκοντά του και απορρέουν από το ρόλο του. Όταν απαιτείται να κάνει χρήση αυτού του δικαιώματος, οφείλει να το πράξει, γιατί διαφορετικά η ανοχή σε ακραία φαινόμενα μπορεί να λειτουργήσει αρνητικά για τη συνοχή και την αποτελεσματικότητα του σχολείου.
4. Η πρόσβαση των μαθητών στο Γραφείο του Διευθυντή πρέπει να γίνεται σχετικά άνετα. Η συζήτηση με τους μαθητές και η επικοινωνία μαζί τους πρέπει να γίνονται ελεύθερα αλλά και με τον πρέποντα σεβασμό εκ μέρους τους. Η επικοινωνία αυτή δε σημαίνει υιοθέτηση της απόλυτης ισοπέδωσης, η οποία αποδυναμώνει την παιδαγωγική λειτουργία του ρόλου του. Η δημοκρατική επικοινωνία έχει κανόνες και όρια συμπεριφοράς, αναγνωρίζει ρόλους και απαιτεί από τους φορείς διάθεση να υπερασπιστούν το ρόλο τους. Ο Διευθυντής γνωρίζει ότι η αγωγή και η μόρφωση δε γίνονται με αυτοεξέλιξη. Χρειάζεται τη διαμεσολαβητική παρέμβαση του ώριμου εκπαιδευτικού και, ακόμη περισσότερο, του επικεφαλής Διευθυντή.
5. Ο Διευθυντής οφείλει να μη διαφοροποιεί κατά περίπτωση τη συμπεριφορά του προς τους μαθητές, γιατί θέτει υπό αμφισβήτηση τη δικαιολογημένη απαίτηση για ισότιμη και δίκαιη συμπεριφορά προς όλους. Οφείλει να χρησιμοποιεί με δικαιοσύνη και χωρίς διακρίσεις τα οποιασδήποτε μορφής κίνητρα, θετικά ή αρνητικά.
6. Ο Διευθυντής έχει τακτική επαφή με τους γονείς επιδιώκοντας την ανάπτυξη πνεύματος συνεργασίας ανάμεσα στο σχολείο και την οικογένεια. Με τη συνεργασία και την κοινή προσπάθεια επιλύονται καλύτερα και αποτελεσματικότερα τα προβλήματα που παρουσιάζονται. Οι αποφάσεις του Διευθυντή του σχολείου για θέματα που αφορούν άμεσα τους γονείς και τους μαθητές έχουν μεγαλύτερο κύρος, όταν προκύπτουν ύστερα από συνεργασία με τους γονείς.
7. Ο Διευθυντής φροντίζει ώστε στην επικοινωνία του με τους εκπαιδευτικούς του σχολείου, τους γονείς, τους μαθητές και τα άλλα μέλη της σχολικής κοινότητας να εξασφαλίζει την «έντιμη» διοικητικά και παιδαγωγικά σχέση, να αναγνωρίζει και να κατοχυρώνει το ρόλο της κάθε πλευράς. Κάθε παράγοντας της σχολικής κοινότητας ασκεί έναν ιδιαίτερο ρόλο, που έχει το δικό του περιεχόμενο και τη δική του σημασία. Ο Διευθυντής του σχολείου οφείλει να δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες, ώστε να ασκεί ο καθένας σωστά το ρόλο του.
8. Ο Διευθυντής του σχολείου με τις εμπειρίες και τις εξειδικευμένες γνώσεις του στον τομέα της διοίκησης της εκπαίδευσης οφείλει να δημιουργεί κλίμα αμοιβαίας κατανόησης και εκτίμησης ανάμεσα σ? αυτόν και τους εκπαιδευτικούς και να εξασφαλίζει τη συναίνεση και τη συνεργασία τους.
9. Ο Διευθυντής του σχολείου στον τομέα άσκησης του εκπαιδευτικού έργου θα πρέπει να δίνει τη δυνατότητα στους εκπαιδευτικούς του σχολείου του να ικανοποιούν την ανάγκη για αναγνώριση της προσωπικότητας και της αξίας τους από το περιβάλλον. Για να το πετύχει αυτό, πρέπει να δίνει τη δυνατότητα να συμμετέχουν στη σχεδίαση και οργάνωση της εργασίας τους καθώς και στη λήψη αποφάσεων που τους αφορούν. Εξυπακούεται ότι η επικοινωνία πρέπει να είναι αμφίδρομη.
10. Ο Διευθυντής του σχολείου πρέπει να έχει την ικανότητα να κατανοεί το σημαντικό ρόλο του ανθρώπινου παράγοντα για την ομαλή λειτουργία του σχολείου, να παραδέχεται και να εκτιμά την προσωπικότητα του άλλου, να αναπτύσσει θετικές στάσεις απέναντι στους υφισταμένους του και να ικανοποιεί βασικές ανάγκες τους.

ΓΟΝΕΙΣ-ΚΗΔΕΜΟΝΕΣ
Φυσικοί κηδεμόνες του μαθητή ορίζονται ο πατέρας και η μητέρα του εφόσον κατοικούν στην πόλη όπου βρίσκεται το σχολείο. Διαφορετικά ορίζουν οι ίδιοι με έγγραφη δήλωσή τους τον κηδεμόνα του μαθητή.
Για την επιτυχία του κοινού σκοπού της αγωγής και της μόρφωσης των μαθητών θεωρείται απαραίτητη η συνεργασία του σχολείου με τους γονείς ή τους κηδεμόνες.

Ειδικότερα:
1. Κάθε φορά που δημιουργείται ένα θέμα το οποίο σχετίζεται με ένα συγκεκριμένο μαθητή και πρόκειται να απασχολήσει το σχολείο ο πρώτος που πρέπει να ενημερωθεί είναι ο Γονέας-Κηδεμόνας ο οποίος με τη σειρά του θα συνεργαστεί με το σχολείο.
2. Για την συμμετοχή του μαθητή σε εκδηλώσεις για τις οποίες δεν υπάρχει σχετική πρόβλεψη από την κείμενη νομοθεσία είναι απαραίτητο να υπάρχει έγκριση του Κηδεμόνα.
3. Ο Γονέας ? Κηδεμόνας δικαιούται να έχει πλήρη και υπεύθυνη ενημέρωση για το μαθητή αλλά οφείλει και ο ίδιος να ενημερώνει το σχολείο για θέματα που μπορούν να επηρεάζουν την επίδοση ή τη συμπεριφορά του στο σχολείο.
4. Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων αποτελεί τη συλλογική έκφραση της άποψης των Γονέων και Κηδεμόνων των μαθητών και το σχολείο χρειάζεται και επιδιώκει την συνεργασία μαζί τους παρόλο που το εκπαιδευτικό έργο ανήκει στην αρμοδιότητα και ευθύνη των εκπαιδευτικών και της Διοίκησης του σχολείου. Τα θέματα όμως της παιδαγωγικής λειτουργίας, των ενδοσχολικών και εξωσχολικών εκδηλώσεων και γενικότερα το κλίμα στο σχολικό χώρο επηρεάζονται από την καλή συνεργασία των εκπαιδευτικών και του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων.

ΣΧΟΛΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ
Πρωτεύοντα ρόλο στην εύρυθμη λειτουργία της σχολικής μονάδας κατέχει η καλή συνεργασία μεταξύ μαθητών, καθηγητών και γονέων-κηδεμόνων του σχολείου. Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας συγκροτείται το Σχολικό Συμβούλιο από το σύλλογο των διδασκόντων, τους εκπροσώπους των μαθητικών κοινοτήτων, τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων, και τον εκπρόσωπο της τοπικής αυτοδιοίκησης στη σχολική επιτροπή.
Το Σχολικό Συμβούλιο συνεδριάζει υποχρεωτικά δύο (2) φορές το χρόνο (αρχή και τέλος του σχολικού έτους) και εκτάκτως όποτε προκύψει ανάγκη.
Χαράζει και κρίνει την ετήσια πορεία του Σχολείου, όπως επίσης εξετάζει και αποφασίζει για τον τρόπο επίλυσης προβλημάτων ή την διεκδίκηση σοβαρών προβλημάτων. Βασικός κανόνας για τη σωστή συνεργασία όλων των φορέων είναι ο σεβασμός της προσωπικότητας, της ελευθερίας της γνώμης, η ευπρέπεια στη συμπεριφορά, η εμφάνιση, ο σεβασμός των κανόνων λειτουργίας του σχολείου και του σχολικού χώρου.

ΚΛΕΙΝΟΝΤΑΣ
Η τήρηση του κανονισμού βασίζεται στην υπευθυνότητα και στην καθημερινή προσπάθεια των συντελεστών της σχολικής ζωής. Σε περίπτωση που ανακύψουν προβλήματα που δεν προβλέπονται στον παρόντα κανονισμό, την ευθύνη των τελικών αποφάσεων θα έχει ο διευθυντής και ο σύλλογος διδασκόντων, μετά από σχετικές εισηγήσεις των εκπροσώπων των μαθητών.
Η τήρηση του Εσωτερικού Κανονισμού τον οποίο συναποφασίσαμε θεωρείται απαραίτητη για την καλή λειτουργία του σχολείου, επ? ωφελεία όλων.

Ο Σύλλογος Διδασκόντων                                 

 Αφάντου, 11 Σεπτεμβρίου 2015

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι κλειστά.