Π Ο Λ Υ Τ Ε Χ Ν Ε Ι Ο  2019

Το κίνημα του πολυτεχνείου ξεπήδησε μέσα από το εκπαιδευτικό σύστημα, τη νεολαία, τους φοιτητές και επεκτάθηκε σε όλο τον ελληνικό λαό! Η νεολαία και προπαντός οι φοιτητές, το πιο μαχητικό κομμάτι του λαού μας (νέοι, ευαίσθητοι, ορμητικοί, οραματιστές) είδαν ότι τα δίκαια δημοκρατικά αιτήματά τους  δεν θα λυθούν διαφορετικά παρά μόνο με την πολιτική αλλαγή, μέσα από ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ! Γι αυτό και το 1981 καθιερώθηκε  σαν σχολική γιορτή….να μας υπενθυμίζει πως όλα   περνούν μέσα  από τις σχολικές αίθουσες…Σύνθημα τότε:  Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία. Κυρίαρχο αίτημα ήταν η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, γιατί χωρίς αυτήν δεν μπορεί να υπάρξει ΠΑΙΔΕΙΑ, ΜΑ ΟΥΤΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ  ΚΑΙ  ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ. Χωρίς αυτά δεν μπορούν να λειτουργήσουν οι δημοκρατικοί  θεσμοί  σε μια κοινωνία! Σύνθημα σήμερα:  Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία !! το ίδιο, 46 χρόνια μετά !!!!Γιατί τα αγαθά της δημοκρατίας και της ελευθερίας δεν είναι δεδομένα! Το  αίτημα Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία, ΔΥΣΤΥΧΩΣ,  συνεχίζει να παραμένει ΕΠΙΚΑΙΡΟ….!! Η παιδεία & η ελευθερία φαινομενικά υπάρχουν, όμως, το ερώτημα είναι τι είδους Παιδεία και τι είδους ελευθερία έχουμε σήμερα…..ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΛΕΨΟΥΜΕ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΑ ΙΔΙΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ  ΑΛΛΑ ΜΕ.. ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΤΡΟΠΟ ΓΙΑ:

  • τις περιβαλλοντικές ισορροπίες στον πλανήτη και τα οικοσυστήματα…….(θέμα ζωής)
  • για το ψωμί. Εκατομμύρια συνάνθρωποι μας πεθαίνουν καθημερινά από πείνα ή αναγκάζονται σε απίστευτους εξευτελισμούς για να εξασφαλίσουν τα προς το ζην.
  •  συλλογικές κατακτήσεις των εργαζομένων που υπονομεύονται.

Εμπορευματοποιούνται, επίσης, οι σπουδαιότερες κατακτήσεις του ανθρώπου:

α) η υγεία  και β) η κοινωνική πρόνοια, των οποίων πλέον η πρόσβαση θα είναι μόνο προνόμιο εκείνων που έχουν να πληρώσουν.Όλα αυτά και άλλα πολλά είναι το Πολυτεχνείο σήμερα  και θα είναι πάντα  ζωντανό ως κάλεσμα Ελευθερίας και Δημοκρατίας .  Και επιβάλλεται να παραμείνει για  πάντα ζωντανό , ως αξία μέσα σε κάθε ελεύθερο και ανοιχτό  μυαλό.Γιατί  χρειαζόμαστε τις αξίες,  δεν ζούμε χωρίς αυτές. Οι αξίες είναι ο  αγώνας  της  μνήμης ενάντια σε κάθε μορφή τυραννία,  ενάντια στη λήθη!

(από την ομιλία του Διευθυντή)

 

28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940  & ΤΕΛΕΤΗ ΣΗΜΑΙΑΣ (ΒΡΑΒΕΙΑ-ΑΡΙΣΤΕΙΑ 2018-΄19)

(από την ομιλία  του Δ/ντή)

Υπάρχει ένας και  μόνος τρόπος να κερδίσει κανείς ένα πιθανό  πόλεμο: Ποιος; Να τον εμποδίσουμε να γίνει..! Η ρήση του Βιργιλίου «αν θέλεις ειρήνη, να προετοιμάζεσαι για πόλεμο» μπορούμε σήμερα να το τροποποιήσουμε κάπως έτσι: «αν θέλεις ειρήνη,  φτιάξε  ΠΑΙΔΕΙΑ!». Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ και κατά συνέπεια  η ΜΟΡΦΩΣΗ καταφέρνει να μας δείξει την παράνοια του πολέμου και όσων τον υπηρετούν. Να μας ανοίξει τα μάτια και να μας κάνει πιο δυνατούς, γιατί τώρα πια, στις μέρες μας ξέρουμε πολύ καλά πως στήνεται η πολεμική μηχανή…. Ας το καταλάβουμε καλά κάποια στιγμή πως οι αξίες και τα ιδανικά είναι αυτά που λείπουν σήμερα από την ελληνική κοινωνία και λειτουργούν και ως αντιπολεμικά φάρμακα…..! Η λύση είναι και στα χέρια μας….Και οι γονείς ας διδάσκουν δια λόγου και έργου στα παιδιά τους την ΑΡΙΣΤΕΙΑ – και δεν αναφέρομαι μόνο στη σχολική βαθμολογία – αλλά και  ΣΤΗ ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ, που είναι η πραγματική και η ουσιαστικότερη και εκεί πρέπει να συγκεντρώσουν την υψηλότερη επίδοση για να υπηρετήσουν την κοινωνία και την πατρίδα ως ΑΥΡΙΑΝΟΙ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ! Γιατί η κάθε είδους αριστεία σέβεται την ελευθερία και την ισότητα, το σεβασμό όλων των δικαιωμάτων των συνανθρώπων μας, όχι μόνο με ανέξοδα λόγια αλλά με την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΜΑΣ  ΠΡΑΚΤΙΚΗ.

ΤΕΛΕΤΗ ΑΓΙΑΣΜΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΑΦΑΝΤΟΥ ΕΠΙ ΤΗ ΕΝΑΡΞΕΙ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2019-2020

Θα ήθελα εκ μέρους της Διεύθυνσης και του Συλλόγου Διδασκόντων του σχολείου, να ευχαριστήσω όλους τους σταθερούς συμπαραστάτες, βοηθούς και φίλους, που με την παρουσία τους, σήμερα, λάμπρυναν τη σημερινή τελετή και μας εμψύχωσαν δίνοντάς μας απίστευτη δύναμη, ενέργεια και αισιοδοξία!

Ειδικότερα,

1. Αναφέρομαι στην τοπική Εκκλησία και στον επίσκοπό μας κκ. Κύριλλο, ο οποίος είναι πανταχού παρών, ενισχύει και συμπαραστέκεται στο σχολείο μας με κάθε δυνατό τρόπο.
2. Πολλές-πολλές ευχαριστίες και στον θεοφιλέστατο, άγιο Ολύμπου, κκ. Κύριλλο, τον Πανοσιολογιότατο πατέρα Μάξιμο και τον Αιδεσιμολογιότατο, πατέρα Εμμανουήλ Σκλιβάκη.
3.Την κ. Φατσέα Aδαμαντία υπεύθυνη συντονίστρια παιδαγωγικής ευθύνης της Σχολικής μας Μονάδας,
4. Τον υποδ/ντή του Λυκείου Αφάντου κ. Μανέτα Βασίλειο και νεοεκλεγέντα στις αυτοδιοικητικές Δημοτικές εκλογές,
5.Τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Αφάντου κ. Γιώργο Μπακίρη για την ευοίωνη, όπως προβλέπεται, ανατέλλουσα συνεργασία μας.
6. Τον δημοτικό Σύμβουλο κ. Σπανό Αναστάσιο και
7.Τον πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων & κηδεμόνων, κ. Πέρο Γεώργιο, για τη σημαντική αρωγή και στήριξη στο πολυποίκιλο έργο μας.

Και, τέλος, ευχαριστώ, εκ βαθέων, πέραν των εκπαιδευτικών μου, όλους εκείνους τους γονείς και κηδεμόνες που με την εποικοδομητική παρουσία τους μάς ενθαρρύνουν καθημερινά συνεισφέροντας ανεκτίμητα στους στόχους μας.

Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ

ΘΩΜΑΣ Ε. ΣΟΛΔΑΤΟΣ

(ΠΕ01)

 

 

 

ΤΕΛΕΤΗ ΛΗΞΗΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ & ΑΠΟΦΟΙΤΗΣΗΣ Γ΄ΤΑΞΗΣ 2019

XAIΡΕΤΙΣΜΟΣ ΓΥΜΝΑΣΙΑΡΧΗ

Έζησα και εγώ μαζί σας απόψε τη δική μου αποφοίτηση στο Γυμνάσιο και αναπόλησα μοναδικές, συγκινητικές και αξέχαστες στιγμές συναισθηματικής φόρτισης….Ο χρόνος, ξέρετε, μοιάζει με ένα ποτάμι…. δεν μπορείς να αγγίξεις δυο φορές το ίδιο νερό, επειδή αυτό περνά και χάνεται και δεν γυρίζει πίσω……Πρέπει, λοιπόν, να ζούμε δυνατά το κάθε λεπτό και να παίρνουμε ό,τι καλύτερο μας παρέχει η ζωή και η εκπαίδευση

κ. διευθυντές των σχολείων…

  1. κ. υποδ/ντές των σχολείων…
  2. κ. πρόεδρε του Συλλόγου Γονέων & κηδεμόνων
  3. αγαπητά μέλη του Συλλόγου Γονέων & κηδεμόνων
  4. κυρίες και κύριοι συνάδελφοι
  5. αγαπητοί γονείς
  6. φίλοι μαθητές και μαθήτριες

Είναι γνωστό τοις πάσι πως: Πολιτεία που δεν στηρίζεται στην παιδεία είναι οικοδομή πάνω στην άμμο. Ο σκοπός της εκπαίδευσης είναι να αντικαταστήσει ένα άδειο μυαλό με ένα ΑΝΟΙΧΤΟ μυαλό. Θα λέγαμε πως η παιδεία είναι ένας δεύτερος ήλιος  «Διπλά βλέπουν όσοι έμαθαν γράμματα» (Πυθαγόρας). Τα παιδιά πρέπει να διδάσκονται πώς να σκέφτονται, και όχι τι να σκέφτονται. Η διδασκαλία είναι κάτι περισσότερο από το να μοιράζεις τη γνώση, είναι ΕΜΠΝΕΥΣΗ! Πρέπει να εμπνεύσεις τα παιδιά…Ο δάσκαλος, θεωρώ, επηρεάζει την αιωνιότητα. Κανείς δεν ξέρει πού σταματάει η επιρροή του. Θεωρώ τον εαυτό μου ευλογημένο που είμαι εκπαιδευτικός- και οι συνάδελφοί μου- και ακούμε κάθε πρωί εκατοντάδες καλημέρες!  Ξέρετε οι περισσότεροι άνθρωποι στον κόσμο με το πέρασμα του χρόνου καταλήγουν να τους θυμούνται ελάχιστοι άνθρωποι. Εμείς, όμως οι εκπαιδευτικοί είμαστε προνομιούχοι έχουμε  χιλιάδες ανθρώπους να μας θυμούνται για μια…… ζωή, Τους μαθητές μας ! Πιστεύω ακράδαντα πως δεν υπάρχει παιδί που μισεί το διάβασμα. Υπάρχουν μόνο παιδιά που, δυστυχώς, δεν έχουν βρει το κατάλληλο βιβλίο ή δάσκαλο! Αν ένα παιδί δεν μπορεί να μάθει με τον τρόπο που το διδάσκουμε εμείς, ίσως θα πρέπει να βρούμε τον τρόπο να το διδάξουμε με τον τρόπο που μαθαίνει εκείνο…!

Μια κινέζικη παροιμία λέει: «Πες μου και θα ξεχάσω. Δείξε μου και ίσως να θυμάμαι. Κάνε με να το βιώσω και θα το καταλάβω.  Δηλαδή, ο κυριότερος στόχος της εκπαίδευσης δεν είναι η γνώση, αλλά η δράση….

Αυτά τα αναφέρω για να σας πω πολύ-πολύ απλά πως τα πράγματα στο χώρο της εκπαίδευσης και της μάθησης είναι ΠΟΛΥΣΥΝΘΕΤΑ ΚΑΙ ΠΟΛΥΠΛΟΚΑ…..

 Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ (εσείς δηλαδή οι γονείς) σταθήκατε δίπλα μας και εργάζεσθε δίπλα μας από κοινού, παρόλο που ο καθένας έχει τις δουλειές του και ο χρόνος του είναι περιορισμένος. Είμαι πολύ χαρούμενος που άξιοι άνθρωποι εξελέγησαν για την προσεχή 2/ετία και ήδη έκαναν ένα τεράστιο έργο. Ο κ. Πέρος βοηθάει και από πέρυσι με χίλιους δύο τρόπους)

Αγαπητά μου παιδιά,

Ένα όμορφο ταξίδι έφτασε στο τέλος του. Με τους μαθητές της Α΄ & Β΄ Τάξης όμως, συνεχίζουμε το ταξίδι μας. Για τους μαθητές, όμως της Γ΄ τάξης, τελείωσε! Θεωρώ πως η μικρή και  ταπεινή αυτή εκδήλωση ΔΕΝ είναι αποχαιρετισμός αλλά το κατευόδιο για τη νέα σας ζωή….Αλλάζετε βαθμίδα άλλα πρόσωπα θα είναι κοντά σας, θα ενδιαφερθούν για εσάς και θα σας αγαπήσουν, όπως και εμείς!Όσο και αν ακούγεται παράδοξο, θέλω τούτη την ώρα να σας ευχαριστήσω (και εκ μέρους όλων των καθηγητών σας), γιατί μας κάνατε να νοιώσουμε υπερήφανοι που είμαστε καθηγητές σας. Αποκομίσαμε και εμείς πολλά από την παρουσία σας εδώ και από τη φρεσκάδα της σκέψης σας. Σας ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη και για τη δυσπιστία σας, για την αποδοχή και την αμφισβήτηση, για όλα όσα κρατούν μια σχέση ζωντανή, παλλόμενη και δημιουργική.Ο προσανατολισμός σας να είναι σταθερός και ο στόχος ακλόνητος! Θα πετύχετε μόνο, εάν πιστέψετε σ’ αυτό που κάνετε: «Το να κάνεις ό,τι σου αρέσει θα το έλεγα ελευθερία.  ΤΟ ΝΑ ΣΟΥ ΑΡΕΣΕΙ, ΟΜΩΣ, Ο,ΤΙ ΚΑΝΕΙΣ ΝΟΜΙΖΩ Πως ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ… ΕΥΤΥΧΙΑ !Εξετάσεις θα δίνεται μια ζωή σε πάρα πολλούς τομείς: (προσπάθειας, συνέπειας, εργατικότητας, της αλήθειας, του ήθους και της ειλικρίνειας). Κανένας, μα κανένας υψηλός σκοπός δεν επιτυγχάνεται με ανήθικα μέσα. Γνώμονας, ας είναι η ηθική και ο σεβασμός προς τον εαυτό σας και προς τους άλλους. «Κάθε  ἐ­πι­στή­μη χω­ρι­ζο­μέ­νη δι­και­ο­σύ­νης καὶ τῆς ἄλ­λης ἀ­ρε­τῆς πανουρ­γί­α, οὐ σο­φί­α φα­ί­νε­ται» (Πλάτωνος,  στο “ Μενέξενος” )Η πατρίδα μας χρειάζεται νέους και καθαρούς ανθρώπους, αποδείξτε ότι είστε καλύτεροι από εμάς και μόνο αυτό θα είναι η δική μας δικαίωση. Όλα τα πράγματα είναι δύσκολα, προτού γίνουν εύκολα. Όταν επιζητούμε κάτι με όλη μας  την ψυχή, να ξέρετε πως το σύμπαν θα συνωμοτήσει και θα μας βοηθήσει να το πετύχουμε…..

ΚΑΛΗ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑ ΣΤΟ ΛΥΚΕΙΟ –  ΚΑΛΗ ΤΥΧΗ – ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΟΙ ΝΑ ΕΙΣΤΕ…….!!

 

 

 

ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΕΝ ΕΤΕΙ  2018

  • Πηγή έμπνευσης για διαρκείς αγώνες στη ζωή μας. Προβάλλει την ελπίδα  για ελευθερία, δημοκρατική νομιμότητα, ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα . Είναι ένα έναυσμα για να διεκδικήσουμε και εμείς με τη σειρά μας αυτά που χρειαζόμαστε στο μέλλον. Η δημοκρατία δεν είναι ποτέ αυτονόητη αλλά εξαρτάται από τη διαρκή ετοιμότητά μας για την υπεράσπισή της. Όχι απάθεια ! Για πολλά χρόνια η επέτειοςείχε χάσει το νόημά της, καθώς μετατράπηκε σε αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης και διαβατήριο κομματικής ανέλιξης. Μέχρι και συμμορίες δολοφόνων χρησιμοποίησαν την επέτειο αυτή ως περιτύλιγμα για τα στυγνά τους εγκλήματα ! Σκέφτομαι την αναλογία του κυριολεκτικού φασισμού τότε με τα τανκς, με τον κεκαλυμμένο φασισμό του σήμερα». Οι κακοί άνθρωποι της εποχής εκείνης φοβούνταν τον πολίτη και γι αυτό τον “βάραγαν”. Σήμερα, οι καλοί άνθρωποι αδιαφορούν, παντελώς για την ύπαρξη του. Δεν ξέρω πιο από τα δύο είναι πιο επώδυνο.!!

Θ.Ε.Σ.

♣♣  28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940  ♣♣

Την Παρασκευή 26η  Οκτωβρίου στις 09:15 γιορτάστηκε μεγαλόπρεπα η γιορτή της 28ης Οκτωβρίου στο σχολείο μας. Πριν τη γιορτή έγινε η απονομή των Βραβείων-Αριστείων του σχολικού έτους 2017-2018. Ευχαριστούμε προσωπικά όλους όσους συνέβαλλαν στην πραγματοποίησή της.

«Σήμερα, γιορτάζουμε τις εθνικές μας επετείους μόνο ως μνημόσυνο όλων των αξιών που αντιπροσωπεύει το έθνος μας. Όμως, οι αξίες αυτές δεν είναι νεκρές! Η Ελλάδα τού σήμερα παρελαύνει και καμαρώνει για το ένδοξο παρελθόν της μα δεν πολεμά για το μέλλον της! Και αυτός ακριβώς είναι ο σκοπός της παιδείας και των αρίστων  που βραβεύσαμε σήμερα, η πιστή προσήλωση στις παραπάνω αιώνιες και αναλλοίωτες αξίες. Η κάθε είδους αριστεία σέβεται την ελευθερία και την ισότητα, το σεβασμό όλων των δικαιωμάτων των συνανθρώπων μας όχι μόνο με διδαχές αλλά με την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΜΑΣ  ΠΡΑΚΤΙΚΗ….»

Θ.Ε.Σ

Παρέλαση, Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2018