Ημ/νία: 12/09/2022

Αριθμ. Πρωτ. 35

Κ Α Ν Ο Ν Ι Σ Μ Ο Σ  Λ Ε Ι Τ Ο Υ Ρ Γ Ι Α Σ  Γ Υ Μ Ν Α Σ Ι Ο Υ 2022-2023

      Αγαπητέ μαθητή/-τρια, οι κανόνες που θα διαβάσεις παρακάτω είναι η διασφάλιση της ελευθερία σου και η ανάπτυξη της προσωπικότητάς σου μέσα στο σχολείο που ζεις και φοιτάς. Για το λόγο αυτό, λοιπόν, πρέπει να γνωρίζεις και να μάθεις να τηρείς με ακρίβεια τα παρακάτω:

 • ΚΑΝΕΝΑΣ μαθητής κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων  δεν παραμένει εντός των  τάξεων, όλοι βγαίνουμε έξω στην αυλή του σχολείου.
 • ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ η ανάβαση στις εξωτερικές σκάλες του σχολείου, γιατί τίθεται θέμα ασφάλειας της  σωματικής σας ακεραιότητας. Όταν ανεβαίνουμε ή κατεβαίνουμε (πάντα αραιωμένοι) τις εσωτερικές σκάλες του σχολείου είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Δεν τρέχουμε δεν σπρώχνουμε και δεν φωνάζουμε. Συμπεριφερόμαστε κόσμια προς κάθε κατεύθυνση.
 • Τυχόν ηθελημένη φθορά σχολικής περιουσίας αποκαθίσταται αμέσως από τον κηδεμόνα σας.
 • Επικίνδυνα, θορυβώδη και σαχλά παιχνίδια που δεν μας ωφελούν στον αύλειο χώρο του σχολείου απαγορεύονται.
 • Δεν περνάμε από τη σιδερένια διαχωριστική πόρτα της δυτικής αυλής στα γήπεδα μόνοι μας.
 • ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ, όταν έχει χτυπήσει το κουδούνι για μάθημα, να αγοράζουμε προϊόντα από το κυλικείο (ακόμα και στην ώρα της γυμναστικής την ώρα που περιμένουμε τον γυμναστή).
 • Δεν αφήνουμε τα χρήματά μας μέσα στις τάξεις. Τα κρατάμε πάντοτε μαζί μας (σε κάποιες περιπτώσεις μπορείτε να τα φυλάξετε και στο Γραφείο της Δ/νσης, αν θέλετε). Το σχολείο δεν ευθύνεται για την κλοπή χρημάτων. Αποκλειστικά υπεύθυνοι είστε μόνο εσείς.
 • Οι απουσιολόγοι είναι εξ΄ολοκλήρου υπεύθυνοι για την καθαρότητα και τη φύλαξη: α) των απουσιολογίων και β) των βιβλίων ύλης, καθότι είναι δημόσια έγγραφα! Ευθύνονται, επίσης, για την καθαριότητα και για τον αερισμό της τάξης τους.
 • Όσον αφορά στο μάθημα της Γυμναστικής η συγκέντρωση γίνεται στη Δυτική αυλή προς την πλευρά του κυλικείου και μετά την προσέλευση του/της γυμναστή/στριας μεταβαίνετε όλοι μαζί στα γήπεδα ή στο γυμναστήριο του σχολείου ή όπου αλλού σας υποδειχθεί.
 • ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΓΙΑ ΚΑΝΕΝΑ ΛΟΓΟ η επίσκεψη των μαθητών/-τριών στα Γραφεία των Καθηγητών και του Δ/ντή. ΣΕ ΤΥΧΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΑΣ: α) σε ώρα μαθήματος: να απευθύνεστε στον διδάσκοντα καθηγητή, β) σε ώρα διαλείμματος: στους εφημερεύοντες καθηγητές και γ) για οποιοδήποτε άλλο ζήτημα: στον υπεύθυνο καθηγητή του τμήματός σας.
 • ΟΙ WC ΕΙΝΑΙ ΚΛΕΙΔΩΜΕΝΕΣ. Το κλειδί το παίρνετε – αφού γράψετε υπεύθυνα την ώρα, το τμήμα και το όνομά σας στο ειδικό τετράδιο από συγκεκριμένο σημείο έξω από τα Γραφεία των καθηγητών- και το τοποθετείτε ξανά στη θέση του. ΣΕ ΩΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟΦΕΥΓΟΥΜΕ ΤΗΝ wc (έχουμε φροντίσει τις ανάγκες μας από το διάλειμμα. Οι εξαιρετικές περιπτώσεις ανάγκης θα κρίνονται κατά περίπτωση).

 

 

 

 • ΤΑ ΚΙΝΗΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ στο χώρο του σχολείου, ούτε στις τσάντες σας (πολύ σοβαρό παράπτωμα, επισύρει αυτόματα ημερήσια αποβολή και τις άλλες προβλεπόμενες από τη σχολική νομοθεσία κυρώσεις). ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΤΙΜΩΡΕΙΤΑΙ ΜΕ 02 ΜΕΡΕΣ ΑΠΟΒΟΛΗ και στην επανάληψη της παράβασης αρχίζουν οι διαδικασίες αλλαγής σχολικού περιβάλλοντος.
 • Δεν επιτρέπεται να προσέρχεσθε το πρωί στο σχολείο οδηγώντας μηχανάκι, γιατί αφενός μεν δεν έχετε δίπλωμα οδήγησης και αφετέρου δε θέτετε σε σοβαρό κίνδυνο τον εαυτό σας, τους συμμαθητές σας, καθώς και την οικογένειά σας.
 • Η ΠΡΩΙΝΗ ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ ΣΤΙΣ 08:10΄ ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ. Όλοι οι μαθητές/τριες πρέπει να παραβρίσκονται στην πρωινή συγκέντρωση (προσευχή), γιατί τότε ενημερώνει ο Δ/ντής του σχολείου και γίνονται σημαντικές ανακοινώσεις. Μη έγκαιρη προσέλευση στις ώρες των μαθημάτων επισύρει ποινές (ωριαία απουσία και τις προβλεπόμενες από το Σύλλογο των διδασκόντων ποινές). Μέχρι τις 08:30΄ δύναται να μπείτε στο μάθημα παίρνοντας απουσία, μετά τις 08:30΄, όμως, ουδείς/ουδεμία δεν μπορεί να προσέλθει στην τάξη και για κανένα λόγο).
 • ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ το μουτζούρωμα ή οι ζωγραφιές πάνω στα θρανία ή σε τοίχους. Τα θρανία πρέπει να παραμένουν καθαρά τόσο στην επιφάνειά τους όσο και από κάτω (χαρτιά, τροφές, μπουκάλια κλπ.)
 • Οι μαθητές που απαιτείται την επόμενη διδακτική ώρα να μεταφέρουν τα βιβλία τους ή άλλου είδους  σχολικά αντικείμενα  για το μάθημα της επόμενης  ώρας (καλλιτεχνικά, Μουσική, Τεχνολογία, Χημεία κλπ) ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΑ ΕΧΟΥΝ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ κατά τη διάρκεια δύο διαλειμμάτων, ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός στους διαδρόμους των ορόφων και η καθυστέρηση στα συγκεκριμένα  μαθήματα.
 • Δεν καθόμαστε επάνω στα τραπέζια των εξωτερικών χώρων του σχολείου και δεν βαδίζουμε μέσα στα παρτέρια με τα δένδρα και τα λουλούδια. Κάθε ζημιά που προκαλείται στο σχολείο εκτιμάται από τη διεύθυνση του σχολείου και αποζημιώνεται από τους γονείς/κηδεμόνες σας.
 • Δεν μασάμε τσίχλα μέσα στην τάξη. Σε καμία περίπτωση δεν τις πετάμε κάτω (εσωτερικά και εξωτερικά του σχολείου), καθόσον καθαρίζονται πάρα πολύ δύσκολα και αφήνουν βρομιές στο πάτωμα.
 • Δεν παίζουμε παιχνίδια με τράπουλα στο χώρο του σχολείου, γιατί εθιζόμαστε στη χαρτοπαιξία.
 • Σεβόμαστε την αίθουσα που κάνουμε μάθημα, καθώς και τους συμμαθητές και καθηγητές μας. Φοράμε μάσκα, αν επιθυμούμε και δεν παρεμποδίζουμε ποτέ το μάθημα με κανένα τρόπο.
 • Πρέπει να παραδίδετε με ευθύνη τυχόν έγγραφα, όταν χρειάζεται από το σχολείο προς τους γονείς σας και να τα επιστρέφετε πίσω υπογεγραμμένα στη Δ/νση του σχολείου, αν αυτό απαιτείται.
 • Αξιοποιήστε το θεσμό των Μαθητικών Κοινοτήτων για την ανάπτυξη της δημοκρατικής σας συμπεριφοράς. Επιβάλλεται να εξασκείστε στη λήψη αποφάσεων μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες.
 • ΔΕΝ ΥΠΟΤΙΜΑΜΕ ΠΟΤΕ ΣΥΜΜΑΘΗΤΗ ΜΑΣ για τη χώρα προέλευσης, τη γλώσσα, το χρώμα, τη θρησκεία ή το πρόβλημα υγείας του. Αν υποτιμάτε, βρίζετε ή χτυπάτε συμμαθητές σας, είναι πολύ σοβαρό παράπτωμα και φυσικά δεν συνάδει με τις αξίες και του σκοπούς της εκπαίδευσης.
 • ΚΟΠΑΝΑ από το σχολείο, επίσης, ισοδυναμεί με σοβαρότατη τιμωρία. Δεν αποχωρούμε από το σχολικό χώρο με φθηνές δικαιολογίες (όλες οι απουσίες μετράνε). Ταλαιπωρούμε ασκόπως τους γονείς μας.
 • ΔΕΝ ΠΑΡΕΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (Depon, Panadol, ασπιρίνες κ.λ.π). Αν κάποιος μαθητής/τρια παίρνει τέτοια σκευάσματα καλό θα είναι να υπάρχουν στην τσάντα του/της από το σπίτι.
 • Όλοι/όλες οι μαθητές/τριες να ξέρετε πως έχετε την μέριμνα του σχολείου και την αμέριστη βοήθεια σε κάθε πρόβλημά σας, αρκεί να μην διστάζετε να μας το γνωστοποιείτε έγκαιρα.

Σας ευχόμαστε καλή & ευλογημένη σχολική χρονιά!

Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ

                                                                                                                                                            ΘΩΜΑΣ Ε. ΣΟΛΔΑΤΟΣ

(ΠΕ01 )